Privacy Policy Cookie Policy

Υψηλό Ασβέστιο και Υψηλή Παραθορμόνη

Υψηλό Ασβέστιο και Υψηλή Παραθορμόνη

Το υψηλό επίπεδο ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα είναι ένα συχνό εύρημα στις αιματολογικές εξετάσεις και αποτελεί μία κοινή διαταραχή.

Τι είναι η Παραθορμόνη;

Η παραθορμόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες. Είναι υπεύθυνη, μαζί με τη βιταμίνη D και την καλσιτονίνη, για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα, ώστε να παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων.

Η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα είναι πολύ σημαντική, καθώς εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος, περιλαμβανομένων του καρδιαγγειακού συστήματος, του νευρικού συστήματος και του μυοσκελετικού συστήματος.

Υπό κανονικές συνθήκες, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα ενεργοποιούν την παραγωγή και έκκριση της παραθορμόνης. Αυτή η διαδικασία προκαλεί την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, επαναφέροντάς τα στα φυσιολογικά επίπεδα. Αντίστοιχα, τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να μειώνουν τα επίπεδα της παραθορμόνης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να αποτρέπεται περαιτέρω αύξηση του ασβεστίου στο αίμα.

Τι σημαίνει, λοιπόν, το υψηλό ασβέστιο με υψηλή παραθορμόνη στο αίμα;

Το υψηλό ασβέστιο συνοδευόμενο από υψηλή παραθορμόνη στο αίμα είναι μια ανώμαλη κατάσταση, καθώς φυσιολογικά τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου θα έπρεπε να έχουν καταστείλει την παραγωγή και έκκριση της παραθορμόνης σε επίπεδα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά.

Διαβάστε  Μπορώ να κάνω εξετάσεις ενώ έχω περίοδο; Οδηγός

Αυτή η παθολογική κατάσταση ονομάζεται πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός.

Ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερλειτουργία ενός ή περισσότερων παραθυρεοειδών αδένων, λόγω κάποιας πάθησης που αφορά αποκλειστικά τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Οι αιτίες που προκαλούν το υψηλό ασβέστιο με υψηλή παραθορμόνη και συνεπώς τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν:

  • Αδένωμα παραθυρεοειδούς
  • Διάχυτη υπερπλασία όλων των παραθυρεοειδών αδένων
  • Διπλό αδένωμα των παραθυρεοειδών αδένων
  • Καρκίνος παραθυρεοειδούς αδένα.

Για τον εντοπισμό της ακριβούς αιτίας του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού χρησιμοποιούνται οι απεικονιστικές εξετάσεις που στοχεύουν στον ακριβή εντοπισμό του πάσχοντος ή των πασχόντων παραθυρεοειδών αδένων.

Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα μπορεί, όπως προαναφέρθηκε, να προκαλέσει υψηλό ασβέστιο και υψηλή παραθορμόνη στο αίμα, αν και αυτό είναι λιγότερο συχνό σε σχέση με τον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.

Ο καρκίνος του παραθυρεοειδούς αδένα προκαλεί συνήθως πολύ υψηλά επίπεδα παραθορμόνης και ασβεστίου στο αίμα, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν έντονα συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας.

Υψηλά επίπεδα ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα: Ποια είναι η θεραπεία;

Ανεξάρτητα από την αιτία του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού και της αύξησης των επιπέδων ασβεστίου και παραθορμόνης στο αίμα, η θεραπεία είναι καθαρά χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου παραθυρεοειδούς αδένα ή των αδένων.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του αδενώματος, του διπλού αδενώματος ή της διάχυτης υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων, η χειρουργική επέμβαση (παραθυρεοειδεκτομή) περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου αδένα ή των αδένων, αντίστοιχα, με τους ασθενείς να παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και πλήρη απαλλαγή από τα συμπτώματα της υπερασβεστιαιμίας.

Για τους ασθενείς με καρκίνο του παραθυρεοειδούς αδένα, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη οριστική θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προσβεβλημένος παραθυρεοειδής αδένας αφαιρείται μαζί με τον αντίστοιχο λοβό του θυρεοειδούς αδένα, ώστε να εξασφαλιστούν υγιή εγχειρητικά όρια και να αποτραπεί η πιθανότητα υποτροπής της νόσου στο μέλλον.

Διαβάστε  Στρεπτοκοκκική Αμυγδαλίτιδα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό η θεραπεία των ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό να ανατίθεται σε έναν εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών, ο οποίος έχει την απαραίτητη εμπειρία και εκπαίδευση για να πραγματοποιήσει την επέμβαση με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τους ασθενείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *