Όζοι Θυρεοειδούς – Απαντήσεις σε κάθε ερώτημα από τον Χειρουργό Αποστόλου
-
Τι είναι ένας όζος του θυρεοειδούς;
Ο όζος του θυρεοειδούς αποτελεί μία εντοπισμένη διόγκωση ή σε απλά λόγια ένα εξόγκωμα του θυρεοειδούς αδένα.
-
Πόσα είδη όζων θυρεοειδούς υπάρχουν;
Οι όζοι θυρεοειδούς διαχωρίζονται με βάση τη σύστασή τους. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει ο συμπαγής όζος θυρεοειδούς, ο κυστικός όζος (με υγρό περιεχόμενο) και ο μικτός όζος θυρεοειδούς (συνδυασμός συμπαγούς και κυστικού όζου).
-
Ποια είναι οι αιτίες ενός όζου του θυρεοειδούς;
Διάφοροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ως υπεύθυνοι για τη δημιουργία των όζων θυρεοειδούς και περιλαμβάνουν:
- Το κάπνισμα
- Την έλλειψη ιωδίου από την διατροφή
- Την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο
- Το αλκοόλ
- Την κληρονομικότητα
-
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός όζου του θυρεοειδούς;
Ο όζος του θυρεοειδούς δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, ενώ σπανίως είναι ψηλαφητός από τον ίδιο τον ασθενή. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως η πλειοψηφία των όζων γίνεται αντιληπτή, όταν ο ασθενής πραγματοποιήσει κάποιο υπερηχογράφημα στο θυρεοειδή αδένα ή τον τράχηλο στα πλαίσια κάποιου check-up.
Δεν είναι σπάνιες, βέβαια, οι περιπτώσεις όζου θυρεοειδούς με μέγεθος αρκετών εκατοστών, οι οποίοι ψηλαφώνται από τους ασθενείς, ενώ λόγω του μεγέθους τους μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:
- Βήχα
- Βραχνάδα στη φωνή
- Δύσπνοια
- Δυσφαγία και δυσκολία στην κατάποση
-
Πώς διαγιγνώσκεται ένας όζος του θυρεοειδούς;
Πέραν της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, η διάγνωση ενός όζου του θυρεοειδούς τίθεται συνήθως μέσω κάποιου υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα ή του τραχήλου που πραγματοποιείται στα πλαίσια κάποιου check-up.
-
Είναι όλοι οι όζοι θυρεοειδούς επικίνδυνοι;
Η πλειοψηφία των όζων θυρεοειδούς αφορά σε αθώους όζους, δηλαδή όζους που δεν υποκρύπτουν καρκίνο του θυρεοειδούς. Ένα ποσοστό των όζων, ωστόσο, αφορά επικίνδυνους και εν δυνάμει κακοήθεις όζους, οι οποίοι θα πρέπει να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν ορθά.
-
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός επικίνδυνου όζου θυρεοειδούς;
Ο επικίνδυνος όζος θυρεοειδούς εμφανίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τον διαχωρίζουν από τον αθώο όζο και περιλαμβάνουν:
- Το ανδρικό φύλο
- Ο όζος που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία < 20 ετών ή > 60 ετών
- Το ιστορικό ακτινοβολίας στην περιοχή του τραχήλου
- Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς σε έναν τουλάχιστον Α΄ βαθμού συγγενή
- Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto)
- Ο όζος που συνυπάρχει με διογκωμένους λεμφαδένες στον τράχηλο
- Ο όζος που αυξάνεται συνεχώς σε μέγεθος
- Ο σκληρός και αμετακίνητος όζος κατά την κατάποση
- Τα ύποπτα χαρακτηριστικά του όζου στο υπερηχογράφημα
-
Πώς αντιμετωπίζεται ένας όζος του θυρεοειδούς;
Η αντιμετώπιση ενός όζου του θυρεοειδούς εξαρτάται από την επικινδυνότητα του όζου, το μέγεθός του και το εάν προκαλεί ή όχι συμπτώματα. Έτσι, για τους ασυμπτωματικούς και αθώους όζους, η τακτική παρακολούθηση τους με την κλινική εξέταση και τον υπέρηχο θυρεοειδούς αδένα είναι η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Αντιθέτως, οι επικίνδυνοι ή συμπτωματικοί όζοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω της αφαίρεσης του όζου, η οποία απαλλάσσει οριστικά τον ασθενή από τον επικίνδυνο όζο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και τη δυνατότητα βιοψίας του όζου.
-
Ποια είναι η πρόγνωση ενός όζου του θυρεοειδούς;
Η πρόγνωση ενός όζου θυρεοειδούς είναι συνήθως άριστη, καθώς η πλειοψηφία των όζων αφορά καλοήθεις αθώους όζους. Όσον αφορά, ωστόσο, τους επικίνδυνους και τους κακοήθεις όζους, η πρόγνωση τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
- Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός κακοήθους όζου του θυρεοειδούς;
Ο κακοήθης όζος θυρεοειδούς (καρκίνος θυρεοειδούς) δεν είναι απαραίτητο πως θα προκαλέσει συγκεκριμένα συμπτώματα και σημάδια. Ωστόσο, ο κακοήθης όζος θυρεοειδούς είναι πιθανότερο να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως:
- Να είναι σκληρός και αμετακίνητος κατά την κατάποση
- Να συνοδεύεται από διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες
- Να προκαλεί συμπτώματα, όπως βραχνάδα στη φωνή, δύσπνοια και δυσφαγία
-
Πώς διαγιγνώσκεται ένας κακοήθης όζος του θυρεοειδούς;
Η διάγνωση του κακοήθους όζου του θυρεοειδούς πραγματοποιείται μέσω του υπερηχογραφήματος του θυρεοειδούς αδένα και επιβεβαιώνεται από την παρακέντηση του όζου και την κυτταρολογική εξέταση του υλικού της παρακέντησης.
-
Πώς αντιμετωπίζεται ένας κακοήθης όζος του θυρεοειδούς;
Η αντιμετώπιση του κακοήθους όζου θυρεοειδούς δεν είναι διαφορετική από αυτή του καρκίνου του θυρεοειδούς, καθώς ο κακοήθης όζος υποδηλώνει πως εντός του όζου υποκρύπτεται καρκίνος του θυρεοειδούς.
Η αντιμετώπιση, λοιπόν, του κακοήθους όζου θυρεοειδούς είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή), η οποία απαλλάσσει οριστικά τον ασθενή από τον καρκίνο του θυρεοειδούς εντός του όζου.
Σε περιπτώσεις που ο κακοήθης όζος συνοδεύεται από μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου, πραγματοποιείται αφαίρεση των λεμφαδένων αυτών (λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου) στην ίδια χειρουργική επέμβαση.
-
Ποια είναι η πρόγνωση ενός κακοήθους όζου του θυρεοειδούς;
Η πρόγνωση του κακοήθους όζου του θυρεοειδούς είναι συνήθως άριστη και εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου εντός του όζου και το στάδιο του καρκίνου θυρεοειδούς.