Privacy Policy Cookie Policy

Πως πέφτει η παραθορμόνη; Θεραπεία

Πως πέφτει η παραθορμόνη; Θεραπεία

Η παραθορμόνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες και έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, μαζί με τη βιταμίνη D και την καλσιτονίνη. Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την κανονική λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών.

Κατά την κανονική λειτουργία, η παραθορμόνη παράγεται και εκκρίνεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες ως απάντηση στη χαμηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα. Στη συνέχεια, η παραθορμόνη αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μέχρις ότου φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η παραθορμόνη ασκεί τη δράση της σε τρία κύρια όργανα:

  1. Στα οστά, όπου μειώνει την εναπόθεση ασβεστίου και αυξάνει την απορρόφησή του από τα οστά.
  2. Στους νεφρούς, όπου μειώνει την απώλεια ασβεστίου μέσω της ούρας και αυξάνει την έκκριση της βιταμίνης D στο αίμα.
  3. Στο εντερικό σύστημα, όπου αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφή.

Η παραθορμόνη και η βιταμίνη D συνεργάζονται για να ρυθμίσουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Είναι σημαντικό να αξιολογούμε τα επίπεδα παραθορμόνης, βιταμίνης D και ασβεστίου ταυτόχρονα, προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχόν ανωμαλίες σε αυτά.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραθορμόνη και η βιταμίνη D δρουν με έλεγχο, καθώς υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Η αποκατάσταση των επιπέδων ασβεστίου στα φυσιολογικά επίπεδα οδηγεί σε μείωση των επιπέδων παραθορμόνης και της δράσης της. Αυτό αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό του ανθρώπινου οργανισμού για την αποτροπή υπερβολικής αύξησης των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Διαβάστε  Σήκωσα βάρος και πονάει η μέση μου - Τι κάνω;

Ο υπερπαραθυρεοειδισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα. Η αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού, είτε με χειρουργική επέμβαση είτε με φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί να επαναφέρει τα επίπεδα παραθορμόνης στα φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η παραθορμόνη μειώνεται στα φυσιολογικά επίπεδα μέσω θεραπείας μόνο στην περίπτωση υπερπαραθυρεοειδισμού. Η πτώση των αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης σε φυσιολογικά επίπεδα πραγματοποιείται με τη χειρουργική αφαίρεση του παραθυρεοειδούς αδένα ή την υφολική παραθυρεοειδεκτομή σε περιπτώσεις διάχυτης υπερπλασίας όλων των παραθυρεοειδών αδένων.

Για την αντιμετώπιση του υπερπαραθυρεοειδισμού, ανάλογα με τη μορφή του (πρωτοπαθής, δευτεροπαθής ή τριτοπαθής), μπορεί να εφαρμοστεί χειρουργική επέμβαση ή φαρμακευτική θεραπεία. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς Κωσταντίνος Αποστόλου μπορεί να παράσχει ατομική προσέγγιση και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν οι παραθυρεοειδείς αδένες αντιδρούν σε χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, μπορούμε να επιτύχουμε μείωση των επιπέδων της παραθορμόνης μέσω της διόρθωσης της βασικής αιτίας. Σημειώνεται ότι η συνήθεις αιτία αυξημένων επιπέδων παραθορμόνης είναι η έλλειψη βιταμίνης D στο αίμα. Επομένως, η φαρμακευτική χορήγηση βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της έλλειψης αυτής μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά, επαναφέροντας τα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα. Στη συνέχεια, η παραθορμόνη αντιδρά και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα της.

Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να διακρίνουμε τις αιτίες της υψηλής παραθορμόνης στο αίμα, καθώς κάθε αιτία απαιτεί διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, τα αυξημένα επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα μπορούν να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουμε σωστά τη βασική αιτία και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τον κατάλληλο θεραπευτικό τρόπο και στην κατάλληλη στιγμή.

Διαβάστε  Παρενέργειες της βιταμίνης Β12

Πηγή Δρ Κωνσταντίνος Αποστόλου Χειρουργός Θυρεοειδούς

One thought on “Πως πέφτει η παραθορμόνη; Θεραπεία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *