Λυγαριά και θυρεοειδής

Λυγαριά και θυρεοειδής

Λυγαριά και θυρεοειδής: Ένας αναλυτικός οδηγός

Η λυγαριά είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την τόνωση της γυναικείας αναπαραγωγικής υγείας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του θυρεοειδούς αδένα.

Η λυγαριά περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αγκουστοσίνη, η οποία έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Συγκεκριμένα, η αγκουστοσίνη φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), η οποία με τη σειρά της διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει περισσότερες θυρεοειδικές ορμόνες.

Σε μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους, η λυγαριά έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση, η ξηροδερμία, η αύξηση βάρους και η δυσκοιλιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λυγαριά μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για φαρμακευτική αγωγή για τον υποθυρεοειδισμό.

Εκτός από τον υποθυρεοειδισμό, η λυγαριά έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων της προεμμηνορρυσιακής δυσφορίας (ΠΕΥ), η οποία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια σειρά από συμπτώματα, όπως πόνος στο στήθος, φούσκωμα, αλλαγές στη διάθεση και άγχος. Η λυγαριά φαίνεται να βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας και της διάρκειας των συμπτωμάτων της ΠΕΥ.

Η λυγαριά είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες, όπως ναυτία, έμετος και πονοκέφαλος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η λυγαριά μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε λυγαριά, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν άλλο επαγγελματία υγείας. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η λυγαριά είναι ασφαλής για εσάς και ότι δεν θα αλληλεπιδράσει με τυχόν άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Διαβάστε  Θυρεοσφαιρίνη - Γιατί είναι σημαντική

Συμβουλές για τη λήψη λυγαριάς για την υγεία του θυρεοειδούς:

  • Ξεκινήστε με χαμηλή δόση και αυξήστε την σταδιακά, εάν είναι απαραίτητο. Μια συνιστώμενη δόση για ενήλικες είναι 200-600 mg ημερησίως.
  • Πάρτε τη λυγαριά με άδειο στομάχι, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τα γεύματα.
  • Εάν παίρνετε φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε λυγαριά.

Η λυγαριά έχει αποδειχθεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους.

  • Μειώνει το άγχος και το στρες. Η λυγαριά περιέχει ουσίες που δρουν ως ηρεμιστικά και χαλαρωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των αισθημάτων του άγχους και του στρες.

  • Βελτιώνει τη διάθεση. Η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης διεγείροντας την παραγωγή σεροτονίνης, μιας ορμόνης που παίζει ρόλο στη διάθεση, τη χαλάρωση και τον ύπνο.

  • Βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Η λυγαριά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης ενισχύοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, η λυγαριά φαίνεται να επηρεάζει τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους:

  • Η αγκουστοσίνη, μια ουσία που περιέχεται στη λυγαριά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη διάθεση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  • Η λυγαριά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.
  • Η λυγαριά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του μεταβολισμού στον εγκέφαλο. Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της διάθεσης, της ενέργειας και της γνωστικής λειτουργίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της λυγαριάς στον εγκέφαλο εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η λυγαριά μπορεί να είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.

Διαβάστε  Καρκίνος Θυρεοειδούς και Καρκίνος Μαστού: Πως συσχετίζονται;

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία του θυρεοειδούς σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *