Καρκίνος Θυρεοειδούς σε Παιδιά
Ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια του ενδοκρινικού συστήματος, ενώ παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τον καρκίνο θυρεοειδούς των ενηλίκων.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση της συχνότητας εμφάνισής του, με τους λόγους του φαινομένου αυτού να παραμένουν άγνωστοι.
Ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες από 10 έως 18 ετών, αν και η εμφάνισή του δεν θα πρέπει να θεωρείται αμελητέα και σε μικρότερες ηλικίες.
Όπως και στους ενήλικες, το γυναικείο φύλο πλήττεται συχνότερα, με τα κορίτσια να παρουσιάζουν 6 φορές υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του νόσου, συγκριτικά με τα αγόρια.
Πόσοι τύποι καρκίνου θυρεοειδούς υπάρχουν στα παιδιά;
Οι τύποι του καρκίνου θυρεοειδούς στα παιδιά είναι ακριβώς ταυτόσημοι με αυτούς των ενηλίκων και περιλαμβάνουν:
- Τον θηλώδη καρκίνο θυρεοειδούς
- Τον θυλακιώδη καρκίνο θυρεοειδούς
- Το μυελοειδή καρκίνο θυρεοειδούς
- Τον πτωχά διαφοροποιημένο καρκίνο θυρεοειδούς
- Τον αναπλαστικό καρκίνο θυρεοειδούς
- Το λέμφωμα του θυρεοειδούς
Οι συχνότερα απαντώμενοι ιστολογικοί τύποι, ωστόσο, είναι ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς, οι επονομαζόμενοι καλώς διαφοροποιημένοι καρκίνοι του θυρεοειδούς, που ευθύνονται για το 85-90% των περιπτώσεων.
Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια και πως γίνεται η διάγνωση;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάποια ανησυχητικά σημάδια που να υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου του θυρεοειδούς στο παιδί, με αποτέλεσμα η διάγνωσή του να πραγματοποιείται στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου σκληρού μορφώματος, που ψηλαφεί το ίδιο το παιδί ή οι γονείς του, στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, κάποια ανησυχητικά σημάδια μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους, όπως η εμφάνιση βραχνάδας της φωνής ή δυσκολίας στη διέλευση της τροφής προς τον στόμαχο, τα οποία οφείλονται στην πίεση που ασκεί ο καρκίνος θυρεοειδούς στο παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο ή τον οισοφάγο, αντίστοιχα.
Όπως καθίσταται αντιληπτό, η πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου θυρεοειδούς σε παιδιά θα διαγνωσθεί μέσω του υπερηχογραφήματος του τραχήλου και του θυρεοειδούς αδένα, στα πλαίσια διερεύνησης κάποιου σκληρού και αμετακίνητου μορφώματος στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού.
Πόσα στάδια καρκίνου θυρεοειδούς υπάρχουν στα παιδιά;
Σύμφωνα με το διεθνές σύστημα ταξινόμησης και σταδιοποίησης του καρκίνου θυρεοειδούς, το νεαρό της ηλικίας των παιδιών εξασφαλίζει την ύπαρξη μόνο των πρώτων 2 σταδίων της νόσου, καθώς τα υπόλοιπα στάδια απαντώνται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
Ως εκ τούτου, ο καρκίνος θυρεοειδούς στα παιδιά μπορεί να ταξινομηθεί σε ένα εκ των δύο ακόλουθων σταδίων:
- Στάδιο Ι: απουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων σε άλλα όργανα
- Στάδιο ΙΙ:παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων σε άλλα όργανα (πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος).
Ποια είναι η οριστική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά;
Αναμφίβολα, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική, οριστική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο θυρεοειδούς στα παιδιά.
Η χειρουργική θεραπεία αναφέρεται στην ολική αφαίρεση θυρεοειδούς αδένα, η οποία σε περιπτώσεις ύπαρξης μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου συμπληρώνεται από την αφαίρεση των λεμφαδένων του τραχήλου στο ίδιο χειρουργείο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε τον πλήρη καθαρισμό κάθε πιθανής εστίας καρκίνου του θυρεοειδούς, προσφέροντας στα παιδιά την οριστική ίαση από την νόσο.
Η σημασία της παρακολούθησης μετά το χειρουργείο
Εξίσου σημαντική με τη θεραπεία είναι και η ορθή μετεγχειρητική παρακολούθηση των παιδιών, η οποία διασφαλίζει την έγκαιρη ανίχνευση ενδεχόμενης υποτροπής (επανεμφάνισης) του καρκίνου θυρεοειδούς, η οποία, ευτυχώς, συμβαίνει σπάνια.
Ταυτόχρονα, η παρακολούθηση των παιδιών από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο στοχεύει και στην παρακολούθηση και ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, καθώς το παιδί θα πρέπει να λαμβάνει από το στόμα φαρμακευτική αγωγή αναπλήρωσης των ορμονών του αφαιρεθέντος θυρεοειδούς αδένα, καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ποια είναι η πρόγνωση ενός παιδιού με καρκίνο στο θυρεοειδή;
Η πρόγνωση κάθε παιδιού με καρκίνο στο θυρεοειδή που έχει υποβληθεί σε μία ορθή θεραπεία παραμένει εξαιρετική, με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα να αναδεικνύουν ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 99.7% ακόμη και 20 έτη από τη θεραπεία της νόσου, διάστημα στο οποίο μπορούμε να ομιλούμε για οριστική ίαση.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως για την επίτευξη των άριστων αυτών αποτελεσμάτων, τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει ιδανικά να αναλαμβάνει κάποιος εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, που διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία στη διαχείριση των ιδιαίτερων αυτών περιστατικών.