Privacy Policy Cookie Policy

Καρκίνος Θυρεοειδούς – Προσδόκιμο Ζωής

Καρκίνος Θυρεοειδούς – Προσδόκιμο Ζωής

Το προσδόκιμο ζωής ενός ατόμου με καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο του καρκίνου, ο τύπος του καρκίνου, η ηλικία και η γενική υγεία του ατόμου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κάθε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς είναι μοναδική και οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως αναπτύσσεται αργά και έχει καλή πρόγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και η επιβίωση είναι υψηλή. Συνήθως, το προσδόκιμο ζωής για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς είναι πάνω από 90% στα 5 έτη και πάνω από 80% στα 10 έτη.

Ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς, παρουσιάζονται διαφορετικά ποσοστά επιβίωσης, προϋποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις της νόσου. Αυτά είναι τα προσδόκιμα ζωής για κάθε τύπο:

  • Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση πάνω από 99% στα 5 έτη.
  • Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 98% στα 5 έτη.
  • Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 92% στα 5 έτη.
  • Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 11% στα 5 έτη.

Η παρουσία απομακρυσμένων μεταστάσεων επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα στην περίπτωση του μυελοειδούς και του αναπλαστικού καρκίνου που δεν ανταποκρίνονται στη συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Μεταξύ άλλων, τα ποσοστά προσδόκιμου ζωής σε ασθενείς με απομακρυσμένες μεταστάσεις είναι:

  • Μεταστατικός Θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 74% στα 5 έτη.
  • Μεταστατικός Θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 67% στα 5 έτη.
  • Μεταστατικός Μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 43% στα 5 έτη.
  • Μεταστατικός Αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς: Επιβίωση περίπου 4% στα 5 έτη.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ιατρό σας για το προσδόκιμο ζωής σας, καθώς αυτός μπορεί να παράσχει πιο ακριβείς πληροφορίες βασιζόμενος στην περίπτωσή σας. Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και την εξέλιξη της νόσου για να σας παράσχει πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση και το προσδόκιμο ζωής σας.

Διαβάστε  Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή

Το κύριο σύμπτωμα για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς Ένα από τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να υποδείξουν την πιθανότητα καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η ύπαρξη ενός ανησυχητικού όζου στο θυρεοειδής αδένας ή ενός όζου που αυξάνει σε μέγεθος συνεχώς.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν στον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

  • Παρουσία μίας σκληρής μάζας στην περιοχή του λαιμού που δεν μετακινείται εύκολα κατά την κατάποση.
  • Πόνος στην περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.
  • Αλλαγές στην ένταση και την χροιά της φωνής.
  • Εύκολη κόπωση της φωνής.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Διόγκωση του λαιμού.

Σημειώνεται ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι αποκλειστικά για τον καρκίνο του θυρεοειδούς και μπορούν να εμφανιστούν και σε άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης εντοπιστεί μια ύποπτη μάζα ή όζος στο θυρεοειδή αδένα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την υποβολή σας σε παρακέντηση και βιοψία του θυρεοειδούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καρκίνο.

Η παρακέντηση γίνεται με τη χρήση μιας λεπτής βελόνας (Fine Needle Aspiration – FNA), και το κυτταρολογικό υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται για εξέταση υπό μικροσκόπιο. Για περαιτέρω εξατομικευμένη προσέγγιση, συστήνεται η επικοινωνία με τον χειρουργό θυρεοειδούς Κωνσταντίνο Αποστόλου.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, μια αδένα που βρίσκεται στη βάση του λαιμού.

Διαβάστε  Θυροξίνη T4 Παρενέργειες - Οδηγός

Παραθέτουμε εδώ δέκα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του θυρεοειδούς:

  1. Συχνότητα: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι η πέμπτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Αν και είναι λιγότερο συχνός στους άνδρες, παραμένει σημαντικός.
  2. Αίτια: Οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές, αλλά γνωρίζουμε ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η έκθεση σε ακτινοβολία στον λαιμό και γενετικοί παράγοντες, μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνισή του.
  3. Συμπτώματα: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα, όπως δυσκολία στην κατάποση, αλλαγή στη φωνή, εμφάνιση σκληρής μάζας ή διόγκωση του λαιμού.
  4. Διάγνωση: Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς βασίζεται στη φυσική εξέταση, τα συμπτώματα και την υπερηχογραφία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η οριστική διάγνωση γίνεται με την παρακέντηση και βιοψία του θυρεοειδούς, κατά την οποία λαμβάνεται κύτταρο υλικό για εξέταση υπό μικροσκόπιο.
  5. Τύποι καρκίνου θυρεοειδούς: Ο καρκίνος του θυρεοειδούς χωρίζεται σε διάφορους τύπους, συμπεριλαμβανομένου του θηλωδούς καρκίνου, του θυλακιώδους καρκίνου, του μυελοειδούς καρκίνου και του αναπλαστικού καρκίνου θυρεοειδή.
  6. Αντιμετώπιση: Η θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνει τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (θυρεοειδεκτομή). Σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες του λαιμού, αυτοί αφαιρούνται επίσης (λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου ή ακτινοθεραπεία.
  7. Πρόγνωση: Η πρόγνωση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι συνήθως καλή, με υψηλά ποσοστά επιβίωσης.
  8. Παρακολούθηση: Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν την αξιολόγηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών, της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), της θυρεοσφαιρίνης (για το θηλωδή και το θυλακιώδη καρκίνο θυρεοειδή) και της καλσιτονίνης (για το μυελοειδή καρκίνο), καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα του τραχήλου.
  9. Επιπλοκές: Οι επιπλοκές του καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν την ανεπαρκή ανταπόκριση του καρκίνου στη συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή την επανεμφάνιση της νόσου.
  10. Σημαντικότητα της ενημέρωσης: Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τον καρκίνο του θυρεοειδούς μόνο από αξιόπιστες πηγές και να συζητήσετε εκτενώς το πρόβλημά σας με έναν ειδικό για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Διαβάστε  Τι είναι οι όζοι θυρεοειδούς ή αλλιώς θυροειδή;

Πηγή: Dr. Κωνσταντίνος Αποστόλου –  Χειρουργός Θυρεοειδούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *