Privacy Policy Cookie Policy

Θυρεοειδής και Συμπτώματα

θυρεοειδης συμπτωματα

Ο Θυρεοειδής Αδένας: Μια Εισαγωγή

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας σημαντικός ενδοκρινός αδένας που βρίσκεται στον πρόσθιο λαιμό, ακριβώς κάτω από τον χόνδρο του λάρυγγα, γνωστό ως “θυρεοειδή χόνδρος.” Αυτός ο αδένας αποτελείται από δύο λοβούς, τον αριστερό και το δεξιό, που ενώνονται μεταξύ τους με ένα λεπτό τμήμα που ονομάζεται “ισθμός.” Ο θυρεοειδής αδένας έχει προσεγγίζουν 17 γραμμάρια στο βάρος του και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και απελευθέρωση δύο βασικών ορμονών, της Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και της Τ4 (θυροξίνη). Αυτές οι ορμόνες είναι κρίσιμες για τον έλεγχο του μεταβολισμού και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Συμπτώματα Υπερλειτουργίας του Θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, είτε υπερλειτουργώντας είτε υπολειτουργώντας. Αν υπερλειτουργεί (γνωστό ως υπερθυρεοειδισμός), μπορεί να προκαλέσει τα εξής συμπτώματα:

 1. Απώλεια βάρους
 2. Διόγκωση του θυρεοειδούς (που ονομάζεται βρογχοκήλη)
 3. Καρδιακές αρρυθμίες (όπως φτερουγίσματα)
 4. Αίσθημα παλμών
 5. Ταχυκαρδία
 6. Κολπική μαρμαρυγή
 7. Αρτηριακή υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση)
 8. Οστεοπενία (απώλεια οστικής πυκνότητας)
 9. Οστεοπόρωση
 10. Διάρροια
 11. Εύκολη κόπωση
 12. Μυϊκή αδυναμία
 13. Νευρικότητα
 14. Τρόμος στα άνω άκρα (τρέμουλο στα χέρια και τα δάκτυλα)
 15. Όξυνση των αντανακλαστικών
 16. Δυσανεξία στη θερμότητα
 17. Έντονη εφίδρωση
 18. Τριχόπτωση
 19. Ευερεθιστότητα
 20. Κρίσεις πανικού
 21. Άγχος
 22. Δυσθυμία
 23. Δυσκολία συγκέντρωσης
 24. Αϋπνία και διαταραχές ύπνου
 25. Κατάθλιψη
 26. Μεταβολές στην ψυχολογική κατάσταση
 27. Ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση (λίμπιντο)
 28. Ξηροφθαλμία
 29. Διόγκωση των οφθαλμών
 30. Εξόφθαλμος
 31. Διαταραχές εμμηνορροΐας στις γυναίκες
Διαβάστε  Θυρεοειδής και θηλασμός

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση. Αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για αξιολόγηση και αντιμετώπιση.

Σε διαφορετική περίπτωση, η ανεπάρκεια του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

 1. Εξάντληση και εύκολη κόπωση
 2. Μυϊκή αδυναμία
 3. Πρήξιμο του θυρεοειδούς (θυρεοειδική διόγκωση)
 4. Βραδυκαρδία (αργή καρδιακή ρυθμία)
 5. Αύξηση του σωματικού βάρους
 6. Αλλαγές στη φωνή, όπως βραχνότητα
 7. Δυσκοιλιότητα
 8. Ξηρότητα του δέρματος
 9. Απώλεια τριχών
 10. Ευαισθησία στο κρύο
 11. Δυσκολία στη συγκέντρωση
 12. Κατάθλιψη
 13. Δυσλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων)
 14. Αλλαγές στην κύκλο της περιόδου των γυναικών

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 συγκρίνει τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μεταξύ των δύο φύλων και διαπιστώνει ότι οι άνδρες εμφανίζουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα, ενώ ορισμένα από αυτά στις γυναίκες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ανιχνευθούν λόγω άλλων παραγόντων.

Όσον αφορά στον υπερθυρεοειδισμό, υπάρχουν σαφείς και αποδεδειγμένες διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων σχετικά με τα συμπτώματα που προκαλεί.

Στις γυναίκες, τα συμπτώματα από υπερλειτουργία του θυρεοειδούς εκδηλώνονται ως εξής:

 1. Διαταραχές της περιόδου.
 2. Διαταραχές της γονιμότητας.
 3. Ελαττωμένη σεξουαλική διάθεση.

Κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκληθούν τα εξής προβλήματα:

 1. Προεκλαμψία.
 2. Θυρεοτοξική κρίση.
 3. Πρόωρος τοκετός.
 4. Γέννηση νεογνού χαμηλού βάρους.
 5. Αυτόματη αποβολή.

Στους άνδρες ασθενείς, αντίθετα, η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. Στυτική δυσλειτουργία.
 2. Ολιγοσπερμία.
 3. Πρόωρη εκσπερμάτιση.
 4. Γυναικομαστία.
 5. Έντονη απώλεια μυϊκής μάζας.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα μπορεί να εμφανίσουν διάφορα συμπτώματα.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στους ενήλικες, αλλά υπάρχουν και κάποιες ειδικές περιπτώσεις που είναι συχνότερες στα παιδιά. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Δυσκοιλιότητα και διάρροια.
 2. Υπερκινητικότητα και διαταραχές στη συγκέντρωση, που μπορεί να επηρεάσουν τη σχολική επίδοση και να προκαλέσουν μαθησιακές δυσκολίες.
 3. Αυξημένη ή μειωμένη όρεξη.
 4. Καθυστέρηση στην ανάπτυξη και εφηβεία.
 5. Κόπωση και δυσκολία στον ύπνο.
 6. Ταχυκαρδίες.
 7. Αλλαγές στο βάρος, με αύξηση ή απώλεια βάρους.
 8. Διαταραχές στην περίοδο στα κορίτσια.
Διαβάστε  Επίσκεψη σε ενδοκρινολίγο - Τι περιλαμβανει

Είναι σημαντικό να αντιληφθείτε αυτά τα συμπτώματα και να συμβουλευτείτε έναν ιατρό εάν υποψιάζεστε ότι το θυρεοειδή του παιδιού σας μπορεί να μην λειτουργεί σωστά, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα αίτια που προκαλούν τον υπερθυρεοειδισμό είναι ποικίλα και συμπεριλαμβάνουν διάφορες καταστάσεις που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό οδηγεί σε υπερπαραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

 1. Νόσος Graves: Αυτή η αυτοάνοση πάθηση αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Προκαλείται από την παραγωγή αυτο-αντισωμάτων από τον ίδιο το θυρεοειδή αδένα, τα οποία διεγείρουν συνεχώς την παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.
 2. Τοξικό Αδένωμα Θυρεοειδούς: Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού παγκοσμίως. Προκαλείται από έναν μονόκλωνο όζο του θυρεοειδούς αδένα, που παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4.
 3. Τοξική Πολυοζώδης Βρογχοκήλη: Αποτελεί την τρίτη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού και συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται (βρογχοκήλη) και παράγει πολλαπλά όζα, τα οποία παράγουν υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, προκαλώντας τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Τα αίτια του υποθυρεοειδισμού είναι ποικίλα. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες Τ3 και Τ4 για να καλύψει τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto). Αυτή η κατάσταση προκαλείται από τη δράση αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται στον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα, προκαλώντας την καταστροφή του με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και λεμφώματος του θυρεοειδούς.

Διαβάστε  Πονάει η παρακέντηση όζου; Είναι επικίνδυνη;

Η θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό που προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που αντικαθιστούν τις λείες θυρεοειδικές ορμόνες.

Επιπλέον, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 50% των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο παρουσιάζουν συμπτώματα παρά την ορμονική θεραπεία, και κάποιοι από αυτούς μπορεί να επωφεληθούν από τη χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα για να αντιμετωπίσουν οριστικά αυτά τα συμπτώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *