Privacy Policy Cookie Policy

Υψηλή TSH και Καρκίνος Θυρεοειδούς: Υπάρχει συσχέτιση;

Υψηλή TSH και Καρκίνος Θυρεοειδούς

Υψηλή TSH και Καρκίνος Θυρεοειδούς. Η θυρεοτρόπια ορμόνη (TSH) παράγεται και εκκρίνεται από την υπόφυση και ρυθμίζει την έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών T3 και T4 από τον θυρεοειδή αδένα.

Η TSH φτάνει στον θυρεοειδή αδένα μέσω της αιμοκυκλοφορίας και αλληλεπιδρά με τους υποδοχείς της TSH που υπάρχουν στον θυρεοειδή αδένα. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί στην παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών T3 και T4 στο αίμα από τον θυρεοειδή αδένα.

Η παραγωγή και έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς και της TSH αλληλεπιδρούν μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανατροφοδότησης. Απλά, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα μειώνονται, η TSH αυξάνεται για να διεγείρει την παραγωγή των ορμονών αυτών από τον θυρεοειδή αδένα. Αντίστροφα, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνονται, η παραγωγή της TSH καταστέλλεται, με στόχο τη μείωση της παραγωγής των ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα, μέχρι να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υψηλή TSH στο αίμα υποδηλώνει ότι τα επίπεδα της ορμόνης αυτής υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, και αυτό υποδηλώνει την παρουσία υποθυρεοειδισμού.

Ο υποθυρεοειδισμός αναφέρεται στην κατάσταση όπου η παραγωγή και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Ο υποθυρεοειδισμός χωρίζεται σε υποκλινικό και κλινικό υποθυρεοειδισμό.

Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός αντιπροσωπεύει μια μορφή του υποθυρεοειδισμού χωρίς τα συμπτώματα και τις ενδείξεις του κλινικού υποθυρεοειδισμού. Συνεπώς, αποτελεί μια ασυμπτωματική μορφή της νόσου. Ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα της θυρεοειδικής εκκρίσεως αυξητικού ορμονίου (TSH) στο αίμα, ενώ οι επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) παραμένουν φυσιολογικά (υψηλή TSH με φυσιολογικά Τ3 και Τ4). Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υποκλινικός υποθυρεοειδισμός μπορεί να εξελιχθεί σε κλινικό υποθυρεοειδισμό.

Διαβάστε  Πολυοζώδης Βρογχοκήλη και Καρκίνος Θυρεοειδούς

Ο κλινικός υποθυρεοειδισμός (υψηλή TSH με χαμηλά Τ3 και Τ4) αντιπροσωπεύει τη συμπτωματική μορφή της νόσου και εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα και ενδείξεις του υποθυρεοειδισμού.

Υψηλή TSH: Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί;

Η υψηλή TSH προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα και ενδείξεις του υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, ξηροδερμία, τριχόπτωση, δυσκοιλιότητα, ευαισθησία στο κρύο και, στις γυναίκες, αλλαγές και αστάθεια στην περίοδο.

Τι προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό;

Η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού παγκοσμίως είναι η έλλειψη ιωδίου στη διατροφή. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού και αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη θυρεοειδικού καρκίνου. Άλλες αιτίες υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν την ιατρογενή υποθυρεοειδισμό μετά από εκτομή του θυρεοειδούς αδένα, την ακτινοθεραπεία στον λαιμό, άλλες μορφές θυρεοειδίτιδας καθώς και ο φαρμακευτικός υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από ορισμένα φάρμακα.

Υπάρχει σχέση μεταξύ υψηλής TSH και καρκίνου του θυρεοειδούς; Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ υψηλής TSH και καρκίνου του θυρεοειδούς. Ωστόσο, υπάρχει κάποια έμμεση συσχέτιση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο.

Τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν αυτήν την έμμεση συσχέτιση ανάμεσα στην υψηλή TSH και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς βασίζονται σε ευρήματα που δείχνουν ότι οι ασθενείς με ψυχρούς όζους θυρεοειδούς, δηλαδή όζους που υπολειτουργούν σε σχέση με τον υπόλοιπο θυρεοειδή αδένα και προκαλούν ή συντηρούν τον υποθυρεοειδισμό, έχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν κρυμμένο καρκίνο του θυρεοειδούς σε σύγκριση με ασθενείς με θερμούς όζους. Επειδή οι ψυχροί όζοι συνήθως σχετίζονται με υψηλή TSH, οι ψυχροί όζοι αυτοί θεωρούνται από τη φύση τους υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τους θερμούς όζους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ασθενείς με ψυχρούς όζους θα αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς, αλλά ότι οι ασθενείς αυτοί έχουν υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλους ασθενείς με θυρεοειδική δυσλειτουργία και θερμούς όζους.

Διαβάστε  Χασιμότο και αντίσταση στην ινσουλίνη

Επιπλέον, η έμμεση συσχέτιση μεταξύ υψηλής TSH και καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να συνδέεται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού στον δυτικό κόσμο, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς. Έτσι, οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό λόγω της μακροχρόνιας πορείας της θυρεοειδίτιδας Hashimoto έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς σε σύγκριση με ασθενείς με υποθυρεοειδισμό που δεν έχουν θυρεοειδίτιδα Hashimoto.

Η θεραπεία για την υψηλή TSH βασίζεται στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού και περιλαμβάνει τη λήψη λεβοθυροξίνης (συνθετικής T4) πρωί κάθε μέρα. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποκατασταθούν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH στα φυσιολογικά επίπεδα και να εξαλειφθούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Πηγή Δρ Κωνσταντίνος Αποστόλου Χειρουργός Θυρεοειδούς

One thought on “Υψηλή TSH και Καρκίνος Θυρεοειδούς: Υπάρχει συσχέτιση;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *