Εξωθυρεοειδική Επέκταση και Καρκίνος Θυρεοειδούς
Η επεκτασία του καρκίνου του θυρεοειδούς εκτός των φυσιολογικών ορίων του αδένα αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τη διεθνή επιστημονική κοινότητα εδώ και πολύ καιρό.
Από την έκδοση του διεθνούς συστήματος σταδιοποίησης του καρκίνου του θυρεοειδούς το 2006, η επεκτασία του καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς αδένα θεωρούνταν αρνητικός παράγοντας πρόγνωσης. Η παρουσία της εξωθυρεοειδικής επέκτασης αναβαθμίζει το στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς να υποβάλλονται σε συμπληρωματική ραδιενεργή αγωγή μερικές φορές χωρίς σαφή λόγο, καθώς η αποτελεσματικότητα της συμπληρωματικής θεραπείας στην πρόγνωση των ασθενών ήταν αντικείμενο συζήτησης.
Ωστόσο, στην 8η έκδοση της σταδιοποίησης του καρκίνου του θυρεοειδούς από το AJCC, η ελάχιστη και η μικρή επεκτασία εκτός του θυρεοειδούς αδένα δεν θεωρούνται πλέον ως αρνητικοί παράγοντες πρόγνωσης. Αντίθετα, η μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση εξακολουθεί να αποτελεί αρνητικό προγνωστικό παράγοντα.
Ποια είναι, ωστόσο, η πραγματική σημασία της εξωθυρεοειδικής επέκτασης στην πρόβλεψη των ασθενών που πάσχουν από θηλώδη καρκίνο της θυρεοειδούς; Μια επιστημονική έρευνα αναλύει αυτό το ερώτημα, και η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε σε ένα αξιόπιστο επιστημονικό περιοδικό χειρουργικής με το όνομα “Surgery”.
Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα ασθενών που πάσχουν από θηλώδη καρκίνο της θυρεοειδούς, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή ανάμεσα στο 2004 και το 2016, είτε με εξαγωγή των λεμφαδένων του λαιμού είτε χωρίς αυτήν.
Η επέκταση του καρκίνου της θυρεοειδούς εκτός του αδένα χωρίστηκε σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με τον βαθμό της εξάπλωσης του καρκίνου σε γύρω δομές:
- Απουσία εξωθυρεοειδικής επέκτασης.
- Μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση (δηλαδή εξάπλωση μόνο στην κάψα της θυρεοειδούς αδένα).
- Ελάσσων εξωθυρεοειδική επέκταση (που αφορά τους μύες κάτω από τον υοειδή οστό).
- Μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση
Ωστόσο, ποια είναι η πραγματική σημασία της εξωθυρεοειδικής επέκτασης για την πρόγνωση των ασθενών που πάσχουν από θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα προέρχεται από μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο εξαιρετικό χειρουργικό περιοδικό “Surgery”.
Στη μελέτη αυτή, αναλύθηκαν τα δεδομένα ασθενών που είχαν διαγνωστεί με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή, είτε με εξάλειψη λεμφαδενικών στον τραχήλο είτε χωρίς αυτή, από το 2004 έως το 2016.
Στη μελέτη, η εξωθυρεοειδική επέκταση του καρκίνου του θυρεοειδούς ταξινομήθηκε σε τέσσερις βαθμούς, ανάλογα με το βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου εκτός του θυρεοειδούς αδένα:
- Απουσία εξωθυρεοειδικής επέκτασης.
- Μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση (εκτείνεται στην κάψα του θυρεοειδούς αδένα).
- Ελάσσων εξωθυρεοειδική επέκταση (επέκταση στους μύες κάτωθεν του υοειδούς οστού).
- Μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση (επέκταση και σε άλλες γειτονικές ανατομικές δομές, πέραν των μυών κάτωθεν του υοειδούς).
Αυτή η μελέτη ανέδειξε τη σημασία της εξωθυρεοειδικής επέκτασης στην πρόγνωση των ασθενών με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς. Αναγνώρισε την αξία αυτής της παράμετρου ως έναν προγνωστικό παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο καθορισμό της θεραπευτικής προσέγγισης και της εκτίμησης της εξέλιξης του νοσήματος.
Η έρευνα περιελάμβανε συνολικά 177.497 ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι χαρακτηριστικοί των ασθενών περιλάμβαναν τα ακόλουθα:
- Μέση ηλικία των ασθενών ήταν 48 έτη.
- Το 77,7% των ασθενών ήταν γυναίκες.
- Ο 59,7% των ασθενών είχε μονήρη εστία θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.
- Το 77,3% των ασθενών δεν είχε εξωθυρεοειδική επέκταση.
- Το 4,7% των ασθενών είχε μικροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση.
- Το 7,7% των ασθενών είχε ελάσσονα εξωθυρεοειδική επέκταση.
- Το 10,2% των ασθενών είχε μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση.
- Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 4,8 έτη, με εύρος από 2,4 έτη έως 7,6 έτη.
Τα ευρήματα της έρευνας ταξινομήθηκαν ανάλογα με τον βαθμό εξωθυρεοειδικής επέκτασης του καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως ακολούθως:
- Σε περίπτωση μικροσκοπικής εξωθυρεοειδικής επέκτασης, παρατηρήθηκε ότι οι πιθανές μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου και σε απομακρυσμένα όργανα ήταν 25% και 53% συχνότερες αντίστοιχα σε σχέση με την απουσία εξωθυρεοειδικής επέκτασης.
Επιπλέον, το 10-ετές προσδόκιμο ζωής των ασθενών δεν επηρεάστηκε από αυτές τις παραμέτρους.
Η εξωθυρεοειδική επέκταση στην περιοχή του θυρεοειδούς καρκίνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της ασθένειας. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται αύξηση κατά 318% και 308% στις περιπτώσεις μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου και σε απομακρυσμένα όργανα σε σύγκριση με περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εξωθυρεοειδική επέκταση.
Επιπλέον, το 10-ετές προσδόκιμο ζωής των ασθενών με εξωθυρεοειδική επέκταση μειώνεται σημαντικά σε σχέση με περιπτώσεις όπου η επέκταση είναι ελασσόνα ή δεν υπάρχει εξωθυρεοειδική επέκταση.
Επιπλέον, η μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 117% στις μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου και 144% στις μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα σε σύγκριση με τις περιπτώσεις με ελάσσονα εξωθυρεοειδική επέκταση. Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση κατά 445% στις μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα σε περιπτώσεις με μακροσκοπική εξωθυρεοειδική επέκταση σε σύγκριση με περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εξωθυρεοειδική επέκταση.
Συνολικά, τα παραπάνω δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξωθυρεοειδική επέκταση σε περιπτώσεις θυρεοειδικού καρκίνου επηρεάζει σημαντικά το στάδιο της ασθένειας, με αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε λεμφαδένες του τραχήλου και απομακρυσμένα όργανα, καθώς και σημαντική μείωση στο προσδόκιμο ζωής των ασθενών.