Privacy Policy Cookie Policy

Πολυοζώδης Βρογχοκήλη και Καρκίνος Θυρεοειδούς

Πολυοζώδης Βρογχοκήλη και Καρκίνος Θυρεοειδούς

Η ενδεχόμενη συσχέτιση ανάμεσα στην πολυοζώδη βρογχοκήλη και τον καρκίνο θυρεοειδούς έχει τεθεί στο μικροσκόπιο πολλαπλών επιστημονικών μελετών. Οι πλέον πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει πως κάθε πολυοζώδης βρογχοκήλη χαρακτηρίζεται από έναν κίνδυνο να υποκρύπτει καρκίνο του θυρεοειδούς που κυμαίνεται από 3% έως και 35%.

Η παρακέντηση και η ιστολογική εξέταση του υλικού από τους όζους εντός της πολυοζώδους βρογχοκήλης αποτελεί την πλέον αξιόπιστη και ευαίσθητη εξέταση για τη διασαφήνιση της φύσης των όζων και συνεπώς διαχωρισμού ενός καλοήθη από έναν κακοήθη όζο θυρεοειδούς.

Η παρακέντηση των όζων χαρακτηρίζεται, ωστόσο, από ένα ποσοστό ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος (καλόηθες αποτέλεσμα, ενώ ο όζος είναι στην πραγματικότητα κακοήθης) της τάξεως του 3%, το οποίο, εντούτοις, σε άλλες έρευνες φτάνει έως και το 25%, ειδικά σε ασθενείς που οι όζοι θυρεοειδούς εντοπίζονται βαθιά εντός του αδένα.

Πολυοζώδης Βρογχοκήλη και Καρκίνος Θυρεοειδούς: Η Επιστημονική Έρευνα

Η πλέον πρόσφατη έρευνα δημοσιεύθηκε το 2020 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό χειρουργικής “BJS Open” και προέρχεται από το Κέντρο Αριστείας στη Χειρουργική των Ενδοκρινών Αδένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βελιγραδίου.

Η μελέτη διερεύνησε τη συχνότητα υπόκρυψης καρκίνου του θυρεοειδούς σε ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη, οι οποίοι είχαν προεγχειρητικά υποβληθεί σε παρακέντηση και κυτταρολογική εξέταση των ύποπτων όζων, με το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης να αναδεικνύει πως οι όζοι ήταν καλοήθης. Η μελέτη αποκάλυψε, επίσης, και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο υπόκρυψης καρκίνου του θυρεοειδούς σε ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη.

Διαβάστε  Θυρεοσφαιρίνη - Γιατί είναι σημαντική

Η μελέτη συμπεριέλαβε συνολικά 3.233 ασθενείς, τα χαρακτηριστικά των οποίων ήταν:

  • 233 ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη
  • 4 έτη μέση ηλικία των ασθενών
  • 2% των ασθενών ήταν γυναίκες
  • Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε ολική θυρεοειδεκτομή ή σε λοβεκτομή θυρεοειδούς (εξαιτίας ετερόπλευρης πολυοζώδους βρογχοκήλης)
  • Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί πριν το χειρουργείο σε παρακέντηση και βιοψία των όζων θυρεοειδούς, με το σύνολο των όζων να είναι καλοήθεις στην παρακέντηση

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη αποκάλυψε πως το 31.7% των ασθενών με πολυοζώδη βρογχοκήλη υπέκρυπτε κάποιας μορφής καρκίνο θυρεοειδούς, με την συχνότητα εμφάνισης των διαφόρων τύπων καρκίνου θυρεοειδούς να έχει ως εξής:

  • 4% θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
  • 3% καρκίνος θυρεοειδούς εκ των κυττάρων Hürthle
  • 1% μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς
  • 6% θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς
  • 6% αναπλαστικός καρκίνος θυρεοειδούς

Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Καρκίνου Θυρεοειδούς

Η μελέτη διερεύνησε, επίσης, τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς και αποκάλυψε πως οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο υπόκρυψης καρκίνου του θυρεοειδούς εντός μίας πολυοζώδους βρογχοκήλης:

  • Τα υψηλά επίπεδα της TSH στο αίμα
  • Το ανδρικό φύλο
  • Η νεαρή ηλικία
  • Η συνύπαρξη θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto)
  • Η συνύπαρξη άλλης μορφής (πλήν της Χασιμότο) χρόνιας θυρεοειδίτιδας
  • Το μικρό μέγεθος της βρογχοκήλης.

Πολυοζώδης Βρογχοκήλη και Καρκίνος Θυρεοειδούς – Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, 1 στους 3 ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη ενδέχεται να εμφανίσει καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα μετά την παρέλευση άλλοτε άλλου χρονικού διαστήματος από την έναρξη της νόσου, ακόμη και επί υπάρξεως καλοήθους αποτελέσματος στην κυτταρολογική εξέταση ενός ή περισσότερων υπερηχογραφικά ύποπτων όζων.

Κατά συνέπεια, το δυναμικό κάθε βρογχοκήλης για εμφάνιση καρκίνου θυρεοειδούς σε έναν ή περισσότερους όζους θα πρέπει να το αξιολογούμε σε κάθε ασθενή μεμονωμένα, λαμβάνοντας υπόψιν τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι, ωστόσο, δρουν και συνεργικά, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου θυρεοειδούς.

Διαβάστε  Πότε είναι επικίνδυνοι οι Όζοι Θυρεοειδούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *