Καρκίνος Θυρεοειδούς και Ποσοστά Επιβίωσης

Καρκίνος Θυρεοειδούς και Ποσοστά Επιβίωσης

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συνήθως ένας καρκίνος που αναπτύσσεται αργά και έχει ευνοϊκή πρόγνωση. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στη θεραπευτική αγωγή και οι ποσοστά επιβίωσης είναι υψηλά.

Οι επιβιώσεις για ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου.

Ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος ανήκουν στους καλά διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς αδένα και χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης.

Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζει πιο επιθετική βιολογική συμπεριφορά σε σύγκριση με τους καλά διαφοροποιημένους καρκίνους του θυρεοειδούς και έχει χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Ο αναπλαστικός καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς και χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Όσον αφορά τα στάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς, διακρίνουμε τα εξής στάδια:

  1. Τοπική νόσος: ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι περιορισμένος μόνο στον θυρεοειδή αδένα.
  2. Περιοχική νόσος: ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες του λαιμού (κεντρικούς και/ή πλευρικούς λεμφαδένες).
  3. Μεταστατική νόσος: ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει μεταστατώσεις σε απομακρυσμένα όργανα (πνεύμονες, εγκέφαλος, οστά).

Τα ποσοστά επιβίωσης 5 ετών για κάθε τύπο και στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ως εξής:

Θηλώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς

  • Τοπική νόσος: πάνω από 99% επιβίωση
  • Περιοχική νόσος: 99% επιβίωση
  • Μεταστατική νόσος: 74% επιβίωση

Θυλακιώδης Καρκίνος Θυρεοειδούς

  • Τοπική νόσος: 98% επιβίωση
  • Περιοχική νόσος: 96% επιβίωση
  • Μεταστατική νόσος: 67% επιβίωση
Διαβάστε  Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με λεβοθυροξίνη

Μυελοειδής Καρκίνος Θυρεοειδούς

  • Τοπική νόσος: 93% επιβίωση
  • Περιοχική νόσος: 89% επιβίωση
  • Μεταστατική νόσος: 43% επιβίωση

Αναπλαστικός Καρκίνος Θυρεοειδούς

  • Τοπική νόσος: 11% επιβίωση
  • Περιοχική νόσος: 12% επιβίωση
  • Μεταστατική νόσος: 4% επιβίωση

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο θυρεοειδούς αποτελούν μια γενική εκτίμηση και η πρόγνωση για κάθε ασθενή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενική υγεία και η ανταπόκριση στη θεραπεία. Συνεπώς, συστήνεται η συζήτηση μετά τον ιατρό για μια πιο ακριβή εκτίμηση της πρόγνωσης σε κάθε περίπτωση.

Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται κυρίως με τη χρήση υπερηχογραφήματος, το οποίο είναι η πιο εξειδικευμένη μέθοδος αξιολόγησης του θυρεοειδούς αδένα και επομένως για την ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς γίνεται κατά την εξέταση μιας ύποπτης όζου στο θυρεοειδή αδένα.

Έτσι, το υπερηχογράφημα ανιχνεύει τα ανησυχητικά στοιχεία των ύποπτων όζων στο θυρεοειδή, ενώ ο τελικός προσδιορισμός της φύσης της βλάβης γίνεται μέσω της παρακέντησης του υλικού αυτής της όζου και της κυτταρολογικής εξέτασης από εξειδικευμένο κυτταρολόγο.

Το υπερηχογράφημα είναι επίσης ικανό να ανιχνεύσει την πιθανή εξάπλωση της νόσου στους λεμφαδένες του λαιμού, τόσο στην κεντρική περιοχή όσο και στο πλάγιο διαμέρισμα του λαιμού. Επομένως, το υπερηχογράφημα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το ακριβές στάδιο του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ακόμη και στις αμφίβολες περιπτώσεις που υπάρχουν ύποπτοι λεμφαδένες στον λαιμό, η παρακέντηση τους υπό την καθοδήγηση του υπερηχογραφήματος μπορεί να διαγνώσει την παρουσία ή απουσία μεταστάσεων της νόσου σε αυτούς τους λεμφαδένες, καθώς και τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετρητής της θυρεοσφαιρίνης στο υγρό της παρακέντησης μπορεί με απόλυτη ακρίβεια να καθορίσει τον ιστολογικό τύπο του καρκίνου του θυρεοειδούς που εξαπλώθηκε σε αυτούς τους λεμφαδένες.

Διαβάστε  Πρωινό για Χασιμότο

Πηγή Δρ Κωνσταντίνος Αποστόλου Χειρουργός Θυρεοειδούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *