Privacy Policy Cookie Policy

Σπινθηρογράφημα Παραθυρεοειδών με Sestamibi

Σπινθηρογράφημα Παραθυρεοειδών με Sestamibi

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων είναι μια διαγνωστική διαδικασία στον τομέα της πυρηνικής ιατρικής, κατά την οποία χορηγείται σε ασθενείς ένα ειδικό ραδιενεργό φάρμακο για να αξιολογηθούν οι παραθυρεοειδείς αδένες.

Η λογική πίσω από το σπινθηρογράφημα βασίζεται στο γεγονός ότι οι λειτουργικοί παραθυρεοειδείς αδένες συγκεντρώνουν περισσότερη ακτινοβολία από το ραδιενεργό φάρμακο στο εσωτερικό τους. Αυτό καθιστά τους αδένες πιο εμφανείς στις εικόνες που λαμβάνονται με μια γ-κάμερα.

Σχετικά με το Sestamibi, αυτό είναι ένα χημικό ενδείκτη που παραμένει στον θυρεοειδή αδένα και τους παραθυρεοειδείς αδένες. Η κατάτμηση του Sestamibi είναι υψηλότερη στους παραθυρεοειδείς αδένες, ειδικά σε περιπτώσεις υπερλειτουργίας. Για να γίνει ορατό από τη γ-κάμερα, συνδυάζεται συνήθως με το ραδιενεργό τεχνήτιο-99m (Tc99m). Αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδών αδένων με Tc99m-MIBI (Sestamibi).

Πώς εκτελείται το σπινθηρογράφημα του παραθυρεοειδούς;

Για το σπινθηρογράφημα του παραθυρεοειδούς με το ραδιοφάρμακο Sestamibi, ακολουθούνται οι παρακάτω βήματα:

  1. Ενδοφλέβια χορήγηση: Αρχικά, το ραδιοφάρμακο Tc99m-MIBI χορηγείται στον ασθενή μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης.
  2. Καθήλωση στους παραθυρεοειδείς αδένες: Το ραδιοφάρμακο καθηλώνεται στους παραθυρεοειδείς αδένες, και συγκεκριμένα, σε αυτούς που ενδεχομένως υπερλειτουργούν.
  3. Απεικόνιση με γ-κάμερα: Η αξιολόγηση της καθήλωσης του ραδιοφαρμάκου πραγματοποιείται μέσω της χρήσης μιας γ-κάμερας. Αρχικά, γίνεται μια απεικόνιση σε μια πρώτη χρονική στιγμή, κυρίως στα 15 – 60 λεπτά μετά την ενδοφλέβια χορήγηση. Έπειτα, πραγματοποιείται μια δεύτερη απεικόνιση στα 90 – 150 λεπτά μετά την ενδοφλέβια χορήγηση.
  4. Διπλή φάση αξιολόγηση: Το πλεονέκτημα της διπλής φάσης είναι ότι προσφέρει υψηλότερη ακρίβεια στη διάγνωση των υπερλειτουργούντων παραθυρεοειδών αδένων. Επίσης, η διαγνωστική ακρίβεια δεν επηρεάζεται από τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης που λαμβάνουν οι ασθενείς για το θυρεοειδή.
Διαβάστε  Καρκίνος Θυρεοειδούς και Καρκίνος Μαστού: Πως συσχετίζονται;

Τώρα, όσον αφορά τις διάφορες μορφές απεικόνισης στο σπινθηρογράφημα του παραθυρεοειδούς:

  1. Επίπεδη (απλή) απεικόνιση: Αυτή η μέθοδος παρέχει μια διδιάστατη απεικόνιση του παραθυρεοειδούς περιοχής και της καθήλωσης του ραδιοφαρμάκου.
  2. Τρισδιάστατη απεικόνιση (SPECT) παραθυρεοειδών: Αυτή η μέθοδος προσφέρει μια τρισδιάστατη απεικόνιση, η οποία είναι πιο λεπτομερής και μπορεί να βοηθήσει στην πιο ακριβή διάγνωση και αξιολόγηση των παραθυρεοειδών αδένων.

Αυτά είναι τα βασικά βήματα και οι μορφές απεικόνισης που χρησιμοποιούνται στο σπινθηρογράφημα του παραθυρεοειδούς με το ραδιοφάρμακο Sestamibi.

Η τρισδιάστατη απεικόνιση αποτελεί μια πολύ πιο ακριβή και αποτελεσματική μέθοδο από την απλή απεικόνιση όταν πρόκειται για τη διάγνωση της υγείας του παραθυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον, η συνδυαστική χρήση της τρισδιάστατης απεικόνισης με την αξονική τομογραφία (CT), γνωστή και ως SPECT/CT, προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση.

Πότε απαιτείται το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων;

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με χρήση του Sestamibi πραγματοποιείται σε ασθενείς που υποψιάζονται περί υπερπαραθυρεοειδισμού, κυρίως σε περιπτώσεις πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τυχόν εκτόπων αδενωμάτων παραθυρεοειδούς αδένα.

Η ανίχνευση ενός παραθυρεοειδούς αδενώματος που συγκρατεί το ραδιοφάρμακο σε μεγαλύτερο βαθμό από τους υπόλοιπους παραθυρεοειδείς αδένες συνιστά έναν τρόπο ενδεικτικό για τη διάγνωση του παραθυρεοειδούς αδενώματος. Ωστόσο, η διάγνωση αυτή πρέπει να επιβεβαιωθεί με τουλάχιστον μία ακόμη απεικονιστική εξέταση, με το υπερηχογράφημα του τραχήλου να είναι η πιο συνηθισμένη από αυτές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδούς;

Το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδούς αδένων προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα:

  1. Επιτρέπει τον ακριβή εντοπισμό αδενωμάτων παραθυρεοειδούς που βρίσκονται σε ανατομικά δύσκολα προσβάσιμες θέσεις, πράγμα που δεν είναι εφικτό με το υπερηχογράφημα.
  2. Μπορεί να ανιχνεύσει έκτοπα αδένωμα παραθυρεοειδούς, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον τέταρτο παραθυρεοειδή αδένα ή υπεράριθμο παραθυρεοειδές. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο, ειδικά όταν το έκτοπο αδένωμα βρίσκεται στον θώρακα, όπου το υπερηχογράφημα δεν είναι τόσο ακριβές.
  3. Μπορεί να αξιολογήσει τη λειτουργικότητα ενός παραθυρεοειδούς αδένα που έχει μεταμοσχευθεί είτε στον τράχηλο είτε στο αντιβράχιο, κάτι που είναι σημαντικό σε ασθενείς με δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό.
  4. Προσφέρει το πλεονέκτημα της χαμηλής έκθεσης του ασθενούς και των συνοδών του σε ιονίζουσα ακτινοβολία.
Διαβάστε  Θυρεοειδής: 9 συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις

Τα μειονεκτήματα του σπινθηρογραφήματος παραθυρεοειδών με Sestamibi περιλαμβάνουν:

  1. Πιθανό ψευδώς θετικά αποτελέσματα: Υπάρχει η πιθανότητα να λάβετε ένα θετικό αποτέλεσμα που είναι ψευδές, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία και να απαιτήσει επιπλέον εξετάσεις. Αυτό είναι πιο πιθανό σε ασθενείς με πολλαπλούς παραθυρεοειδείς αδένες.
  2. Δυσκολία αξιολόγησης σε ασθενείς με ορμονική αντικατάσταση: Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να έχουν δυσκολία στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπινθηρογράφημα διπλής φάσης.
  3. Περιορισμένη διαγνωστική ευαισθησία: Σε ασθενείς με πολλαπλούς παραθυρεοειδείς αδένες, το σπινθηρογράφημα μπορεί να μην είναι τόσο ευαίσθητο στην ανίχνευσή τους.
  4. Διαγνωστική ευαισθησία σε μικρούς αδένες: Το σπινθηρογράφημα μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητο στην ανίχνευση μικρών παραθυρεοειδών αδένων, και αυτό επιδεινώνεται όσο το μέγεθος τους μειώνεται.

Όσον αφορά την προετοιμασία πριν από το σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών με Tc99m-MIBI, η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να προσαρμοστεί, όπως περιγράφηκε στο κείμενο, για ασθενείς που λαμβάνουν βιταμίνη D ή ασβεστιομιμητικά φάρμακα και για ασθενείς που λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση για τον θυρεοειδή αδένα. Αυτά τα μέτρα προετοιμασίας είναι σημαντικά για να διασφαλίσουμε ακριβή αποτελέσματα στο σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών.

Ποια μέτρα πρέπει να λαμβάνουν οι ασθενείς μετά από ένα σπινθηρογράφημα;

Οι ασθενείς πρέπει να τηρούν τις παρακάτω οδηγίες τις πρώτες ημέρες μετά από ένα σπινθηρογράφημα:

  1. Πρέπει να πίνουν πολύ νερό και υγρά, προκειμένου να επιταχύνουν την εξάλειψη του ραδιοφαρμάκου από το σώμα τους.
  2. Θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά και το στενό οικογενειακό περιβάλλον για τις πρώτες δύο ημέρες μετά το σπινθηρογράφημα.
  3. Θα πρέπει να διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από τους συγκατοίκους.
  4. Για τις γυναίκες που θηλάζουν, θα πρέπει να αποφεύγουν το θηλασμό για τις πρώτες 24 ώρες μετά το σπινθηρογράφημα των παραθυρεοειδών αδένων.
Διαβάστε  Κεφίρ και Χασιμότο - Είναι ευεργητικό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *