Privacy Policy Cookie Policy

Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς

Μυελοειδές Καρκίνωμα Θυρεοειδούς

Τι αποτελεί το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς αδένας;

Το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς αδένα, γνωστό και ως μυελοειδής καρκίνος της θυρεοειδούς, ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία καρκίνου που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Αποτελεί μόνο το 5-10% των όλων των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς προέρχεται από τα κύτταρα C ή παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν στην κυκλοφορία του αίματος την ορμόνη καλσιτονίνη.

Η πρόγνωση για ασθενείς με μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς είναι χειρότερη σε σχέση με αυτή των καλώς διαφοροποιημένων καρκινικών όγκων του θυρεοειδούς, όπως ο θηλώδης και ο θυλακιώδης καρκίνος. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι γι’ αυτό:

  1. Συχνές μεταστάσεις: Συχνά, το μυελοειδές καρκίνωμα εμφανίζει μεταστάσεις σε άλλα μέρη του σώματος (όπως πνεύμονες, οστά και εγκέφαλος) ακόμα και κατά τη διάγνωση.
  2. Ανθεκτικότητα στο ραδιενέργειο ιώδιο: Το μυελοειδές καρκίνωμα δεν ανταποκρίνεται καλά στη θεραπεία με ραδιενέργειο ιώδιο, καθώς δεν προέρχεται από τα ίδια κύτταρα με τους άλλους τύπους καρκίνου της θυρεοειδούς.

Ως εκ τούτου, η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για το μυελοειδές καρκίνωμα της θυρεοειδούς είναι η χειρουργική επέμβαση. Σε αντίθεση με τους καλώς διαφοροποιημένους καρκίνους, ο μυελοειδής καρκίνος της θυρεοειδούς συχνά εξαπλώνεται σε λεμφαδένες στον τραχήλο, επιβάλλοντας την αφαίρεση αυτών των λεμφαδένων και την πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον, η ύπαρξη μεταστάσεων στο πλάγιο διαμέρισμα του τραχήλου απαιτεί την επέμβαση και σε αυτόν τον πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό.

Διαβάστε  Όζοι Θυρεοειδούς και Χασιμότο: Παράγοντας Κινδύνου για Καρκίνο Θυρεοειδούς

Σε αυτήν την περίπτωση, μια νεαρή γυναίκα ανακάλυψε τυχαία την ύπαρξη ενός μυελοειδούς καρκινώματος του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια αιματολογικών εξετάσεων, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υψηλά επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα. Έπειτα από αυτό, η ασθενής ανατέθηκε για υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα και χαρτογράφηση του τραχήλου από εξειδικευμένο ακτινολόγο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν τα εξής:

  1. Ένας μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς με διάμετρο 16 χιλιοστά στο δεξιό λοβό του θυρεοειδούς αδένα.
  2. Υπάρχουν λεμφαδένοι στο κεντρικό τμήμα του τραχήλου που υποδεικνύουν την πιθανή μετάσταση της νόσου σε αυτούς.
  3. Δύο λεμφαδένοι στο επίπεδο IV του δεξιού πλάγιου τμήματος του τραχήλου, με ενδείξεις για μεταστάσεις σε αυτούς.

Η ασθενής υποβλήθηκε σε διαδερμική παρακέντηση των δύο δεξιών πλάγιων τραχηλικών λεμφαδένων, και ο έλεγχος της βελόνης παρακέντησης κατέδειξε υψηλές τιμές καλσιτονίνης, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεταστάσεων στους δεξιούς πλάγιους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, πραγματοποιήθηκε σταδιοποίηση της νόσου προκειμένου να αποκλειστεί η ύπαρξη μεταστάσεων σε άλλα όργανα. Έπειτα, η ασθενής ενημερώθηκε για την χειρουργική θεραπεία που θα ακολουθούσε.

Πριν από την επέμβαση, πραγματοποιήθηκε βιντεο-λαρυγγοσκόπηση, η οποία κατέδειξε ότι οι φωνητικές χορδές της ασθενούς είχαν φυσιολογική κινητικότητα.

Την επόμενη ημέρα, η ασθενής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Χειρουργική Αντιμετώπιση του Μυελοειδούς Καρκίνου της Θυρεοειδούς Η εκτενής και περίπλοκη επέμβαση για τη θεραπεία μιας ασθενούς που πάσχει από μυελοειδή καρκίνο της θυρεοειδούς περιλάμβανε την πλήρη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή), σε συνδυασμό με τον αφαίρεση λεμφαδενικών κόμβων από και τις δύο πλευρές του λαιμού.

Φωτογραφίες από την αφαίρεση λεμφαδενικών κόμβων στον λαιμό, όπου φαίνεται η πλήρης αφαίρεση των κόμβων στην κεντρική περιοχή του λαιμού, διατηρώντας ανέπαφους τους παλινδρομούντες λαρυγγικούς νεύρους και τα παραθυρεοειδή αδένια.

Διαβάστε  Πονάει η παρακέντηση όζου; Είναι επικίνδυνη;

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και αφαίρεση λεμφαδενικών κόμβων από τις περιοχές ΙΙΙ και IV του δεξιού πλευρικού λαιμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η χρήση διεγχειρητικής νευροδιέγερσης και νευροπαρακολούθησης εξασφάλισε την επαρκή λειτουργία των παλινδρομούντων λαρυγγικών νεύρων και, επομένως, την ανεπηρέαστη ομιλία της ασθενούς μετά την επέμβαση.

Αφαίρεση λεμφαδενικών κόμβων από τις περιοχές ΙΙΙ και IV του δεξιού πλευρικού λαιμού.

Η εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς επιπλοκές, με την ασθενή να ανακάμπτει άμεσα με κανονική αναπνοή και φωνητική λειτουργία από τις πρώτες ώρες.

Η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς ήταν θετική, με την επανεξέταση των φωνητικών χορδών να δείχνει φυσιολογική κινητικότητα, και η φωνή της να παραμένει ανέπαφη. Αντίστοιχα, η λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων διατηρήθηκε ανέπαφη, και η ασθενής είχε τη δυνατότητα να εξέρχεται από το νοσοκομείο χωρίς την ανάγκη για συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Ήδη, δύο μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα επίπεδα της καλσιτονίνης στο αίμα έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα (0.2 pg/ml), καθιστώντας σαφές την απόλυτη επιτυχία της θεραπείας της ασθενούς από το μυελοειδή καρκίνο της θυρεοειδούς αδένα.

Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι η ασθενής ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της με χαρά, μόλις τέσσερις μήνες μετά την επιτυχημένη επέμβασή της, και αναμένεται να φέρει υγιές παιδί σε λίγους μήνες.

Συμπερασματικά, η σωστή χειρουργική αντιμετώπιση του μυελοειδούς καρκίνου της θυρεοειδούς απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία στη χειρουργική της θυρεοειδούς αδένα και του λαιμού, εξασφαλίζοντας την ολική ανάκτηση των ασθενών από αυτόν τον επιθετικό τύπο καρκίνου.

Ο Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Ειδικευμένος Χειρουργός με Εξειδίκευση τόσο στο πεδίο της Χειρουργικής των Ενδοκρινών Αδένων όσο και της Χειρουργικής Ογκολογίας, ενώ διατελεί Επισκέπτης Λέκτορας Χειρουργικής.

Η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρού εγγυώνται την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας καθώς και προηγμένων θεραπειών στις παθήσεις τόσο των ενδοκρινών αδένων όσο και της γενικής και ογκολογικής χειρουργικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *