Privacy Policy Cookie Policy

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Είναι το Χειρουργείο η Οριστική Θεραπεία;

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Είναι το Χειρουργείο η Οριστική Θεραπεία

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα αρχικά φαίνονται αντιφατικές έννοιες. Ωστόσο, η ερώτηση είναι αν η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την οριστική θεραπεία για κάποιους ασθενείς που πάσχουν από Χασιμότο.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα, όπου το ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα. Αυτό οδηγεί στη φλεγμονή και στην καταστροφή του θυρεοειδούς αδένα με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό.

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχουν όγκοι ή κύστες στο θυρεοειδή, ή όταν υπάρχει κίνδυνος για κακοήθη όγκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της υγείας.

Ωστόσο, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος στη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, που είναι η αυτοάνοση φλεγμονή. Οι ασθενείς που υφίστανται χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα θα πρέπει συνήθως να λαμβάνουν υποκαταστατική θεραπεία με θυρεοξίνη για την υποστήριξη της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Συνεπώς, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα δεν θεωρείται οριστική θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, αλλά μπορεί να είναι απαραίτητη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση επιπλοκών ή προβλημάτων που προκύπτουν από την ασθένεια. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων και την παρακολούθηση από εξειδικευμένο ιατρό.

Πίνακας Περιεχομένων

Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  1. Εύκολη κόπωση
  2. Μυϊκοί πόνοι
  3. Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους
  4. Δυσανεξία στο κρύο
  5. Ξηροδερμία
  6. Τριχόπτωση
  7. Δυσκοιλιότητα
  8. Κατάθλιψη
  9. Διαταραχές του εμμηνορρυσιακού κύκλου στις γυναίκες
Διαβάστε  Υποχωρούν οι Όζοι Θυρεοειδούς;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποθυρεοειδισμός δεν είναι η μοναδική αιτία των ανωτέρω συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω τριών βασικών μηχανισμών:

  1. Του προκαλούμενου υποθυρεοειδισμού
  2. Της συχνά προκαλούμενης βρογχοκήλης, που οδηγεί στην εμφάνιση τοπικών πιεστικών συμπτωμάτων όπως δύσπνοια, δυσφαγία και βραχνάδα στη φωνή
  3. Της συνεχούς φλεγμονώδους κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός λόγω της παρουσίας αυτοαντισωμάτων και της προκαλούμενης φλεγμονής σε διάφορα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων.

Υπάρχουν δύο διακριτικοί τύποι της Χασιμότο, όπως αποδείχθηκε από πολλές επιστημονικές μελέτες:

  1. Η πρώτη κατηγορία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο ελέγχεται πλήρως με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μέσω της αναπλήρωσης των θυρεοειδικών ορμονών μέσω φαρμάκων που λαμβάνονται μέσω του στόματος.
  2. Ο δεύτερος τύπος της Χασιμότο παρουσιάζει συμπτώματα που επιμένουν, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς έχουν φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών T3, T4 και TSH στο αίμα, χάρη στην αναπλήρωση των θυρεοειδικών ορμονών μέσω της αγωγής με φάρμακα.

Για τους ασθενείς που ανήκουν στον δεύτερο τύπο της Χασιμότο και συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα, η αντιμετώπιση μπορεί να είναι προκλητική. Το χειρουργικό επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα δεν είναι συνήθως η πρώτη επιλογή θεραπείας, και απαιτεί προσεκτική εξέταση του προβλήματος από εξειδικευμένους γιατρούς. Οι τελευταίες ερευνητικές εξετάσεις που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 4 χρόνια μπορούν να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης σε αυτήν την ομάδα ασθενών.

Χειρουργεία και Χασιμότο: Είναι η μόνιμη λύση;

Η πρώτη εργασία προέρχεται από τη Νορβηγία και δημοσιεύθηκε το 2019 στο καταξιωμένο επιστημονικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine.”

Διαβάστε  Εξωθυρεοειδική Επέκταση και Καρκίνος Θυρεοειδούς

Στη μελέτη αυτή, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ της αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα και της θεραπείας ανακούφισης με θυρεοειδικές ορμόνες, όσον αφορά την ποιότητα ζωής των ασθενών και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων του Χασιμότο.

Τα χαρακτηριστικά των ασθενών που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι τα εξής:

  1. Συνολικά 150 ασθενείς.
  2. Από αυτούς, 75 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του Χασιμότο.
  3. Οι υπόλοιποι 75 συνέχισαν να λαμβάνουν θυρεοειδικές ορμόνες.
  4. Όλοι οι ασθενείς είχαν προηγούμενα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντι-ΤΡΟ αντισωμάτων (> 1000 IU/ml).
  5. Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών ήταν 18 μήνες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική και μόνιμη λύση για τα συμπτώματα του Χασιμότο που εξακολουθούν να υφίστανται παρά τη θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες και τα κανονικά επίπεδα αυτών των ορμονών στο αίμα των ασθενών.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον γενικό δείκτη υγείας και την ποιότητα ζωής τους, καθώς και εντυπωσιακή μείωση στα επίπεδα των αντι-ΤΡΟ αντισωμάτων, από μέση τιμή 2232 IU/ml σε 152 IU/ml, σε σύγκριση με τους ασθενείς που λάμβαναν μόνο θυρεοειδικές ορμόνες.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν τη μόνιμη λύση των επίμονων συμπτωμάτων του Χασιμότο μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα.

Η δεύτερη έρευνα προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αναρτήθηκε στο αξιόλογο επιστημονικό περιοδικό “Ear, Nose and Throat” το 2022.

Στην εν λόγω μελέτη, πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ της ποιότητας ζωής ασθενών με τη Χασιμότο θυρεοειδίτιδα, που παρουσίαζαν εξακόλουθα συμπτώματα της νόσου, ακόμη και μετά την ορμονική ρύθμισή τους, σε σχέση με την ποιότητα ζωής υγιών ενηλίκων.

Διαβάστε  Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συνολικός αριθμός ασθενών: 19
  • Από τους 19 ασθενείς, 18 (94,7%) ήταν γυναίκες.
  • Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 48 έτη.
  • Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της Χασιμότο.
  • Όλοι οι ασθενείς είχαν προηγούμενη ενθυρεοειδική κατάσταση πριν από την επέμβαση.
  • Ο μέσος όρος των προεγχειρητικών επιπέδων αντι-ΤΡΟ αντισωμάτων ήταν 257,8 IU/ml.
  • Ο μέσος όρος των προεγχειρητικών επιπέδων αντι-ΤΓ αντισωμάτων ήταν 207,9 IU/ml.
  • Η βιοψία του αφαιρεθέντος θυρεοειδούς αδένα επιβεβαίωσε την ύπαρξη Χασιμότο θυρεοειδίτιδας σε όλους τους ασθενείς, ενώ
  • Από τους 19 ασθενείς, 2 (10,5%) είχαν επίσης θηλώδη καρκίνο της θυρεοειδούς, τον οποίο δεν γνώριζαν προηγούμενα.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει ότι η χειρουργική επέμβαση αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για τα συμπτώματα της Χασιμότο θυρεοειδίτιδας που εξακολουθούν να υφίστανται παρά την ορμονική αντικατάσταση. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον γενικό δείκτη υγείας και στην ποιότητα ζωής τους, η οποία ήταν παρόμοια με αυτήν των υγιών ενηλίκων. Επιπλέον, το 87,5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για τη Χασιμότο δήλωσαν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένοι ή εξαιρετικά ευτυχείς με την απόφασή τους να υποβληθούν σε επέμβαση.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί επίσης την πλέον κοινή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα στη χώρα μας.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο δεν εξαρτώνται μόνο από τον υποθυρεοειδισμό που προκαλείται, αλλά και από τον συχνό σχηματισμό βρογχοκήλης, καθώς και από την συνεχή φλεγμονώδη διαδικασία που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της παρουσίας αντισωμάτων στο αίμα.

Επομένως, η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού που προκαλείται αποτελεί μία λύση για την ρύθμιση των ορμονών των ασθενών. Ωστόσο, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα που προκύπτουν από τους άλλους δύο παράγοντες.

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική θεραπεία, γνωστή ως ολική θυρεοειδεκτομή, είναι μια αποτελεσματική και μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, όταν αυτά παραμένουν ανθεκτικά στην ορμονική θεραπεία και επιμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η χειρουργική θεραπεία της Hashimoto φέρνει πολλές σημαντικές προσφορές στους ασθενείς αυτούς, τις οποίες μπορούμε να συνοψίσουμε ως εξής:

  1. Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
  2. Σημαντική βελτίωση, μέχρι και πλήρη εξάλειψη, των συμπτωμάτων της νόσου.
  3. Εξαιρετική ικανοποίηση των ασθενών από τα αποτελέσματα της χειρουργικής θεραπείας και την απόφασή τους να την επιλέξουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *