Privacy Policy Cookie Policy

Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή

Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή

Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή. Η θυρεοειδεκτομή είναι η διαδικασία αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα. Αυτή η επέμβαση έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απουσία των θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό λόγω της έλλειψης του θυρεοειδούς αδένα. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς επηρεάζουν τη θερμορύθμιση, τον μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, τη νευρολογική λειτουργία και την αναπαραγωγική υγεία. Ως εκ τούτου, σε όλους τους ασθενείς που έχουν υποστεί θυρεοειδεκτομή, είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών μέσω φαρμάκων που λαμβάνονται στο στόμα.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες παράγονται από τον θυρεοειδή αδένα μέσω ενός σύνθετου διαδικασίας. Η κύρια πρωτεΐνη που απαιτείται για την παραγωγή των ορμονών είναι η θυρεοσφαιρίνη (Tg), η οποία δημιουργείται στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Η θυρεοσφαιρίνη συνδέεται με το ιώδιο που προέρχεται από τη διατροφή και παράγει κυρίως την T4 και σε μικρότερο βαθμό την T3.

Η παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχονται από το υποθάλαμο και την υπόφυση μέσω του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-θυρεοειδής αδένας. Η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH) παράγεται και εκκρίνεται από την υπόφυση. Στη συνέχεια, η TSH φτάνει στον θυρεοειδή αδένα και επηρεάζει τα κύτταρα του αδένα, ενεργοποιώντας τους υποδοχείς της TSH. Αυτή η ενέργεια της TSH οδηγεί στην παραγωγή και έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών T4 και T3 στο αίμα από τον θυρεοειδή αδένα.

Τα επίπεδα της TSH μετά από την Θυρεοειδεκτομή – Πως ορίζονται

Τα επίπεδα της TSH και των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζονται μέσω ενός μηχανισμού αρνητικής ανατροφοδότησης. Απλούστερα, όταν τα επίπεδα των ορμονών T3 και T4 αυξάνονται στο αίμα, η έκκριση της TSH μειώνεται, ενώ όταν τα επίπεδα των T3 και T4 είναι χαμηλά, η έκκριση της TSH αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδά της. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και της TSH.

Διαβάστε  Θυρεοειδής Αδένας

Μετά τη θυρεοειδεκτομή, τα επίπεδα της TSH εξαρτώνται από τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Επιπλέον, τα επιθυμητά επίπεδα της TSH μετά τη θυρεοειδεκτομή εξαρτώνται από τον λόγο της επέμβασης, δηλαδή εάν η αφαίρεση του θυρεοειδούς έγινε λόγω καλοήθους παθήσεως ή καρκίνου του θυρεοειδούς.

Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή λόγω καλοήθους παθήσεως του θυρεοειδούς (όπως η βρογχοκήλη), τα επιθυμητά επίπεδα της TSH στο αίμα μετά την επέμβαση παραμένουν εντός των φυσιολογικών ορίων της TSH, τα οποία μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετικά από εργαστήριο σε εργαστήριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς ρυθμίζονται φαρμακευτικά για να διατηρούν επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα που είναι κανονικά. Έτσι, οι ασθενείς που έχουν υψηλά επίπεδα TSH χρειάζονται αύξηση της δοσολογίας της θυροξίνης (T4) που λαμβάνουν, ενώ οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα TSH χρειάζονται μείωση της δοσολογίας.

Ο χειρουργός θυρεοειδούς, κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, θα παράσχει τις απαραίτητες εξατομικευμένες οδηγίες.

Ωστόσο, στην περίπτωση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε θυρεοειδεκτομή λόγω καρκίνου του θυρεοειδούς, η προσέγγιση είναι διαφορετική. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τον διεγερτικό ρόλο της TSH στα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα. Στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς, ο στόχος μας είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε διέγερση υπολειμμάτων θυρεοειδούς αδένα από τα υψηλά επίπεδα TSH.

Συνεπώς, σε ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς, τα επίπεδα TSH θα πρέπει να διατηρούνται τουλάχιστον σε χαμηλότερα επίπεδα από τα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιθυμητό να προσεγγίζουν το μηδέν. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η αναστολή της λειτουργίας οποιουδήποτε υπολειμμάτος θυρεοειδούς αδένα, καθώς διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστολή των επιπέδων TSH μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Διαβάστε  Τι είναι η παρακέντηση (FNA) θυρεοειδούς

Σχετικά με τα επίπεδα της TSH μετά από την αφαίρεση του θυρεοειδούς λόγω καρκίνου, αυτά καθορίζονται από τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Ο κίνδυνος επανεμφάνισης εξαρτάται από τον ιστολογικό τύπο, τον ιστολογικό υπότυπο, το μέγεθος του καρκίνου στη βιοψία, την παρουσία ή απουσία λεμφαδένων στον λαιμό και το στάδιο της νόσου.

Συμπερασματικά

Συνολικά, μετά την θυρεοειδεκτομή λόγω καλοήθους νόσου, τα επίπεδα TSH στο αίμα πρέπει να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θυρεοειδεκτομή λόγω καρκίνου θυρεοειδούς, τα επίπεδα TSH θα πρέπει να είναι ίσα ή χαμηλότερα από το κατώτερο φυσιολογικό όριο, ανάλογα με τον κίνδυνο κάθε ασθενούς για επανεμφάνιση της νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *