Privacy Policy Cookie Policy

Βουβωνοκήλη: Από τα Συμπτώματα… στη Σύγχρονη Θεραπεία!

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη αποτελεί ένα αρκετό συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η βουβωνοκήλη αποτελεί μία κήλη του κοιλιακού τοιχώματος που αναπτύσσεται στην περιοχή μεταξύ του κορμού και του μηρού, στην επονομαζόμενη βουβωνική χώρα.

Η εμφάνιση της βουβωνοκήλης μπορεί να αφορά στην αριστερή ή τη δεξιά βουβωνική χώρα, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης, δηλαδή εμφάνισής της και στις δύο πλευρές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η βουβωνοκήλη εμφανίζεται 8 10 φορές συχνότερα στους άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τα ακριβή αίτια του φαινομένου να παραμένουν υπό διερεύνηση.

Από τι προκαλείται η Βουβωνοκήλη;

Ο σχηματισμός της βουβωνοκήλης οφείλεται στην προοδευτική χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Κατά συνέπεια, τα αίτια που προκαλούν τη βουβωνοκήλη έχουν ως κοινό παρονομαστή είτε την χρόνια αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης είτε τη σταδιακή χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Οι παράγοντες, συνεπώς, που μπορούν να προκαλέσουν τη βουβωνοκήλη είναι:

  • Το ανδρικό φύλο
  • Η βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Ο χρόνιος βήχας – Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Η χρόνια δυσκοιλιότητα
  • Η προχωρημένη ηλικία (> 60 ετών)
  • Η εγκυμοσύνη
  • Το κάπνισμα
  • Το οικογενειακό ιστορικό βουβωνοκήλης σε 1ουβαθμού συγγενείς
  • Το ιστορικό βουβωνοκήλης στην αντίθετη πλευρά

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε πως οι παράγοντες αυτοί δρουν και συνεργικά, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση περισσότερων παραγόντων να αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης βουβωνοκήλης.

Βουβωνοκήλη

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Βουβωνοκήλης;

Η βουβωνοκήλη εμφανίζεται σαν μία διόγκωση στην βουβωνική χώρα, δηλαδή στο σημείο μεταξύ του κορμού και του μηρού, η οποία αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Διαβάστε  Ρευματοειδής αρθρίτιδα - Συμπτώματα & Θεραπεία

Η διόγκωση αυτή γίνεται εντονότερη μετά από κάποια βαριά χειρωνακτική εργασία ή άρση βάρους, ενώ συνήθως υποχωρεί κατά την κατάκλιση.

Η εν λόγω διόγκωση συνοδεύεται, συνήθως, και από ένα αίσθημα βάρους, δυσφορίας και ήπιου άλγους στην πάσχουσα περιοχή.

Πόσο Επικίνδυνη είναι η Βουβωνοκήλη;

Η πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από βουβωνοκήλη δεν εμφανίζει κάποια επιπλοκή κατά την προσέλευση στον ιατρό για τη διάγνωσή της.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να καθυστερήσει τη θεραπεία της βουβωνοκήλης, καθώς μία βουβωνοκήλη μπορεί να εξελιχθεί σε μη ανατασσόμενη, κατάσταση στην οποία είναι αδύνατη η ανάταξη (επαναφορά) του περιεχομένου της εντός της κοιλίας (περιτοναϊκής κοιλότητας), κατάσταση που χρήζει χειρουργικής επέμβασης.

Ακόμη σοβαρότερο είναι το ενδεχόμενο περίσφιξης της βουβωνοκήλης, κατάσταση στην οποία η αιματική ροή στο εσωτερικό της βουβωνοκήλης έχει επηρεαστεί σημαντικά, με κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των περιεχόμενων ενδοκοιλιακών οργάνων. Η περισφιγμένη βουβωνοκήλη χρήζει επείγουσας χειρουργικής επέμβασης, στοχεύοντας στην αποφυγή της νέκρωσης των περιεχόμενων ενδοκοιλιακών οργάνων εντός της βουβωνοκήλης.

Ποια είναι η Σύγχρονη Θεραπεία για τη Βουβωνοκήλη;

Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί τη μοναδική και οριστική θεραπεία της βουβωνοκήλης.

Τα τελευταία χρόνια, η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης έχει πλέον αντικαταστήσει την κλασική ανοικτή αποκατάσταση στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η λαπαροσκοπική θεραπεία της βουβωνοκήλης χαρακτηρίζεται από τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου, στα οποία περιλαμβάνονται:

  • Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου
  • Η ταχύτατη κινητοποίηση των ασθενών
  • Η έξοδος από την κλινική εντός μερικών ωρών
  • Η άμεση επάνοδος των ασθενών στην οικία τους και τις δραστηριότητές τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε πως ανεξαρτήτως της μεθόδου χειρουργικής θεραπείας, η χρήση πλέγματος αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μίας ορθής χειρουργικής αντιμετώπισης. Η τοποθέτηση του πλέγματος έχει ως αποτέλεσμα τον συμπλησιασμό των ιστών χωρίς τάση, ενώ με τον τρόπο αυτό εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης (υποτροπής) της βουβωνοκήλης.

Διαβάστε  Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με λεβοθυροξίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *