Κόμπος στο Λαιμό – Μπορεί να είναι Θυρεοειδής;
Ο κόμπος στον λαιμό του θυρεοειδούς είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι μια μάζα που αναπτύσσεται στον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι συχνά καλοήθεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι καρκινικοί.
Οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:
- Σκληρότητα ή πρήξιμο στον λαιμό
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσκολία στην κατάποση
- Βραχνή φωνή
Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός σας θα διενεργήσει φυσική εξέταση και μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή τομογραφία αξονικής τομογραφίας (CT), για να αξιολογήσει τον όζο.
Η θεραπεία για τους όζους του θυρεοειδούς εξαρτάται από το μέγεθος, τον τύπο και τον αριθμό των όζων. Οι μικροί, καλοήθεις όζοι μπορεί να μην χρειαστούν θεραπεία. Οι μεγαλύτεροι όζοι ή οι όζοι που προκαλούν συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να αφαιρεθεί μόνο ο όζος.
Εάν ο όζος είναι καρκίνος, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Η πρόγνωση για τους όζους του θυρεοειδούς είναι γενικά καλή. Οι περισσότεροι όζοι είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν προβλήματα. Οι καρκινικοί όζοι του θυρεοειδούς μπορούν συνήθως να θεραπευτούν με επιτυχία.
Συμπτώματα όζων Θυρεοειδή
Τα συμπτώματα των όζων του θυρεοειδούς μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την τοποθεσία του όζου. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ή απεικονιστικής εξέτασης. Όταν οι όζοι του θυρεοειδούς προκαλούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ορατό ή ψηλαφητό εξόγκωμα στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα των όζων του θυρεοειδούς.
- Δυσκολία στην κατάποση. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όζος μεγαλώσει αρκετά ώστε να συμπιέζει τον οισοφάγο.
- Δύσπνοια. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όζος μεγαλώσει αρκετά ώστε να συμπιέζει την τραχεία.
- Βραχνάδα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όζος πιέζει τα νεύρα που ελέγχουν τους φωνητικούς σχισμούς.
- Πόνος ή ευαισθησία στον αυχένα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο όζος είναι φλεγμονώδης ή εάν αιμορραγήσει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους
- Ταχυπαλμία
- Αϋπνία
- Νευρικότητα
- Διάρροια
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Αύξηση βάρους
- Κόπωση
- Κρυοπαγήματα
- Ξηρός δέρμα
- Προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Διαγνωστικές εξετάσεις για όζους Θυρεοειδή
Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τους όζους του θυρεοειδούς έχουν ως στόχο να προσδιορίσουν το μέγεθος, τη θέση, τον τύπο και την πιθανότητα κακοήθειας του όζου.
Φυσική εξέταση
Η φυσική εξέταση από έναν γιατρό είναι η πρώτη διαγνωστική εξέταση που γίνεται για τους όζους του θυρεοειδούς. Ο γιατρός θα εξετάσει το λαιμό σας για να ψηλαφήσει τυχόν όζους.
Εξετάσεις αίματος
Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Οι εξετάσεις που συνήθως γίνονται περιλαμβάνουν:
- ΤSH (θυρεοτροπίνη): Αυτή η ορμόνη παράγεται από την υπόφυση και ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Τα υψηλά επίπεδα TSH μπορεί να υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με όζους του θυρεοειδούς.
- Τ4 (τετραϊωδοθυρονίνη): Αυτή η ορμόνη παράγεται από τον θυρεοειδή και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Τα χαμηλά επίπεδα Τ4 μπορεί να υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό.
- Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη): Αυτή η ορμόνη παράγεται επίσης από τον θυρεοειδή και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Τα υψηλά επίπεδα Τ3 μπορεί να υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να σχετίζεται με όζους του θυρεοειδούς.
Υπερηχογράφημα
Το υπερηχογράφημα είναι μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του θυρεοειδούς αδένα και των όζων του. Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του μεγέθους, της θέσης, του σχήματος και της δομής του όζου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν υγρού ή ινώδους ιστού μέσα στον όζο.
Σπινθηρογράφημα
Το σπινθηρογράφημα είναι μια απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιεί ραδιενεργό υλικό για να δημιουργήσει εικόνες του θυρεοειδούς αδένα και των όζων του. Το ραδιενεργό υλικό συσσωρεύεται στα κύτταρα του θυρεοειδούς που παράγουν ορμόνες. Οι εικόνες που δημιουργούνται από το σπινθηρογράφημα μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της λειτουργίας του όζου. Οι όζοι που λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή παράγουν ορμόνες ανεξάρτητα από την υπόφυση, εμφανίζονται ως φωτεινές περιοχές στο σπινθηρογράφημα. Οι όζοι που δεν λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή δεν παράγουν ορμόνες, εμφανίζονται ως σκοτεινές περιοχές στο σπινθηρογράφημα.
Βιοψία
Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να δώσει οριστική διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Η βιοψία γίνεται με την εισαγωγή μιας λεπτής βελόνης στον όζο για τη συλλογή ιστού. Ο ιστός που συλλέγεται αποστέλλεται σε εργαστήριο για εξέταση από παθολόγο.
Η απόφαση για τη διενέργεια βιοψίας λαμβάνεται από τον γιατρό σας, με βάση τα αποτελέσματα των άλλων εξετάσεων που έχουν γίνει. Η βιοψία συνήθως συνιστάται για όζους που είναι:
- Μεγάλοι (άνω των 1 cm)
- Ασυμμετρικοί
- Σκληροί
- Έχουν ασαφή όρια
- Έχουν αποτιτανώσεις (αποθέσεις ασβεστίου)
- Έχουν αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας, όπως οι όζοι που βρίσκονται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς ή με έκθεση σε ακτινοβολία.
Εάν η βιοψία δείξει ότι ο όζος είναι καρκινικός, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας.