Καρκίνος Θυρεοειδούς και Καρκίνος Μαστού: Πως συσχετίζονται;
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ο καρκίνος του μαστού αποτελούν δύο από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου στον δυτικό κόσμο, με τη συχνότητα τους να αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια.
Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν παρατηρήσει μια αυξημένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε ασθενείς που έχουν πάσχει ήδη από καρκίνο του θυρεοειδούς. Το αντίστροφο φαινόμενο ισχύει επίσης, καθώς ασθενείς που έχουν αντιμετωπίσει καρκίνο του μαστού έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς.
Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, όπως:
- Πιθανό κοινό γενετικό υπόβαθρο για τις δύο μορφές καρκίνου.
- Η πιθανότητα ότι η θεραπεία ενός τύπου καρκίνου μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του άλλου.
- Κοινή επίδραση των ορμονικών παραγόντων στην ανάπτυξη και των δύο μορφών καρκίνου.
Παρά τις πιθανές εξηγήσεις, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό που εξηγεί αυτήν τη συσχέτιση.
Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention” από τις Ηνωμένες Πολιτείες διερευνά αυτήν τη συσχέτιση. Η έρευνα περιλάμβανε μετα-ανάλυση πολλαπλών μελετών και κατέληξε σε ακόλουθα συμπεράσματα:
- Οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς έχουν 18% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
- Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν 55% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
Αυτή η έρευνα υποστηρίζει την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των δύο τύπων καρκίνου, αλλά οι λεπτομέρειες του μηχανισμού παραμένουν προς διερεύνηση.
Ερμηνεία των αποτελεσμάτων:
Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σημαντικής συσχέτισης μεταξύ του καρκίνου του θυρεοειδούς και του καρκίνου του μαστού.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αναδείξουν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που να εξηγούν την εμφάνιση της δεύτερης μορφής καρκίνου σε ασθενείς που έχουν ήδη πάσχει από την πρώτη μορφή. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εξέτασαν διάφορους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων:
- Ακτινοβολία: Υπάρχει γνωστή σχέση μεταξύ ακτινοβολίας του λαιμού, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, και αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς. Επίσης, η ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου στους ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξαχθεί συγκεκριμένο συμπέρασμα από την τρέχουσα μελέτη σχετικά με την ακτινοβολία ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της δεύτερης μορφής καρκίνου.
- Γενετική προδιάθεση: Εκτός από το σύνδρομο Cowden, δεν υπάρχουν άλλες επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη γενετικής σύνδεσης μεταξύ των δύο μορφών καρκίνου. Ωστόσο, μεταλλάξεις στα βλαστικά κύτταρα θα μπορούσαν να εξηγήσουν την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της δεύτερης μορφής καρκίνου σε ασθενείς που έχουν πάσχει ήδη από την πρώτη μορφή.
- Παράγοντες τρόπου ζωής: Η απαραίτητη ζωή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η παχυσαρκία και το κάπνισμα έχουν επιδράσει γνωστά στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης και των δύο μορφών καρκίνου. Επομένως, οι ασθενείς που συνδυάζουν αυτούς τους παράγοντες με προηγούμενο καρκίνο είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της δεύτερης μορφής.
Συνολικά, η μελέτη αναδεικνύει την σημαντική συσχέτιση μεταξύ των δύο μορφών καρκίνου, αλλά δεν παρέχει απόλυτες απαντήσεις σχετικά με τους ακριβείς μηχανισμούς που τις εξηγούν.