Αυξημένη Παραθορμόνη: Ποια συμπτώματα προκαλεί;
Η αυξημένη παραθορμόνη στο αίμα αποτελεί στις μέρες μας ένα συχνό εύρημα στις εξετάσεις αίματος.
Η παραθορμόνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες, με το ρόλο της να έγκειται στη ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στο αίμα.
Τι υποδηλώνει η αυξημένη παραθορμόνη στο αίμα;
Η αυξημένη παραθορμόνη στο αίμα υποδηλώνει την υπερλειτουργία ενός ή του συνόλου των παραθυρεοειδών αδένων, κατάσταση που ονομάζεται υπερπαραθυρεοειδισμός.
Η αυξημένη, λοιπόν, παραθορμόνη αίματος μπορεί να παρατηρηθεί εξαιτίας ενός εκ των δύο ακόλουθων καταστάσεων:
- Αυξημένης παραγωγής της παραθορμόνης από τους παραθυρεοειδείς αδένες, που οφείλεται σε κάποια πάθηση που αφορά αποκλειστικά στους παραθυρεοειδείς αδένες
- Έντονης και αυξημένης ανταπόκρισης των παραθυρεοειδών αδένων σε κάποια άλλη κατάσταση, η οποία προκαλεί την μείωση του ασβεστίου στο αίμα.
Η πρώτη κατάσταση ονομάζεται πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, διότι το αίτιο που την προκαλεί αφορά αποκλειστικά σε κάποια πάθηση των παραθυρεοειδών αδένων, με τη συχνότερη να είναι το αδένωμα παραθυρεοειδούς.
Η δεύτερη κατάσταση της αυξημένης ανταπόκρισης των παραθυρεοειδών αδένων σε κάποια άλλη πάθηση ονομάζεται δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός, καθώς το αίτιο που την προκαλεί εντοπίζεται εκτός των παραθυρεοειδών αδένων.
Ανεξάρτητα, εντούτοις, του αιτίου πρόκλησής της, η αυξημένη παραθορμόνη θα προκαλέσει όμοια συμπτώματα.
Αυξημένη Παραθορμόνη και Συμπτώματα: Ποια ακριβώς συμπτώματα προκαλεί;
Ανεξαρτήτως, συνεπώς, της αιτίας πρόκλησης της, στα συμπτώματα αυξημένη παραθορμόνη περιλαμβάνονται:
- Οι πέτρες στα νεφρά
- Η οστεοπενία
- Η οστεοπόρωση
- Η μεγάλη ποσότητα ούρων
- Το ανεξήγητο αίσθημα δίψας
- Η δυσκοιλιότητα
- Η ναυτία
- Οι έμετοι
- Το πεπτικό έλκος
- Η αρτηριακή υπέρταση
- Οι αρρυθμίες της καρδιάς
- Η σωματική αδυναμία
- Η εύκολη κόπωση
- Οι αλλαγές στην ψυχολογία των ασθενών.
Πως θα ξεχωρίσουμε ποια είναι η αιτία της αυξημένης παραθορμόνης;
Όπως προαναφέραμε, η αυξημένη παραθορμόνη ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία σε κάποια αιματολογική εξέταση ρουτίνας, ενώ πιο σπάνια τα ίδια τα συμπτώματα που προκαλεί οδηγούν τους ασθενείς στον ιατρό.
Πρωταρχικό ρόλο στην διαπίστωση της ακριβούς αιτίας που προκαλεί την αυξημένη παραθορμόνη είναι ο διαχωρισμός μεταξύ πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού.
Για να διαχωρίσουμε, λοιπόν, τον πρωτοπαθή από τον δευτεροπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό αλλά και για να εξακριβώσουμε την ακριβή αιτία που προκαλεί την αυξημένη παραθορμόνη στο αίμα, οι ασθενείς χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος και ούρων, στις οποίες συγκαταλέγονται:
- Ο φώσφορος στο αίμα
- Το ασβέστιο αίματος
- Η βιταμίνη D στο αίμα
- Η ποσότητα του ασβεστίου στα ούρα 24ώρου
- Η εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.