Καρκίνος στα Επινεφρίδια
Ο καρκίνος στα επινεφρίδια αποτελεί μία σχετικά σπάνια, εντούτοις εξαιρετικά σοβαρή και επικίνδυνη νόσο.
Ο καρκινος στα επινεφριδια αναπτύσσεται στο φλοιό των επινεφριδίων, το εξωτερικό δηλαδή μέρος των επινεφριδίων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των καρκίνων επινεφριδίου να είναι ορμονικά λειτουργικά, δηλαδή να προκαλούν αυξημένη έκκριση μίας ή περισσότερων εκ των ορμονών που παράγουν τα επινεφρίδια.
Αναλυτικότερα, η ορμόνη που υπερεκκρίνεται συνηθέστερα στον καρκίνο επινεφριδίων είναι η κορτιζόλη, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να εμφανίζουν το σύνδρομο Cushing.
Πέραν, ωστόσο, του συνδρόμου Cushing, η υπερέκκριση της κορτιζόλης προκαλεί, σε συνδυασμό με την υπερέκκριση και άλλων ορμονών, συμπτώματα και σημεία αρρενοποίησης στις γυναίκες ή θηλεοποίησης στους άνδρες, αυξημένη αλδοστερόνη, ενώ σε 1 στους 3 ασθενείς παρατηρείται υπερέκκριση δύο ή και περισσότερων ορμονών από τα επινεφρίδια.
Πως θα αντιληφθούμε τον καρκίνο επινεφριδίων;
Ο καρκίνος επινεφριδίων προκαλεί συμπτώματα, τα οποία εξαρτώνται άμεσα από το ποια ορμόνη υπερεκκρίνεται. Συνεπώς, η έντονη παραγωγή οιστρογόνων ή ανδρογόνων από τα επινεφρίδια έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στα παιδιά συμπτωμάτων, όπως:
- Η έντονη τριχοφυΐα
- Η γυναικομαστία στους άνδρες
- Η πρώιμη έναρξη της εφηβείας.
Σε αντίθεση, στους ενήλικες ασθενείς με καρκίνο επινεφριδίου, παρατηρείται συχνότερα αυξημένη έκκριση κορτιζόλης και αλδοστερόνης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση:
- Υπέρτασης
- Αύξησης του σωματικού βάρους
- Συνδρόμου Cushing
- Σακχαρώδους διαβήτη
- Κατάθλιψης
- Συχνοουρίας
- Ευαισθησίας του δέρματος.
Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο στα επινεφρίδια;
Αναμφίβολα, καίριο ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου στα επινεφρίδια διαδραματίζει η χειρουργική θεραπεία της νόσου.
Η χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο επινεφριδίων συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του επινεφριδίου (επινεφριδεκτομή), σε συνδυασμό με την αφαίρεση και γειτονικών οργάνων, όταν αυτά διηθούνται από την νόσο.
Σε αντίθεση, ωστόσο, με τις υπόλοιπες παθήσεις των επινεφριδίων, η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου επινεφριδίων θα πρέπει να πραγματοποιείται με ανοικτή και όχι λαπαροσκοπική προσέγγιση, καθώς η ανοικτή προσέγγιση προσφέρει αποδεδειγμένα πολλαπλά πλεονεκτήματα, έναντι της λαπαροσκοπικής, όσον αφορά στον τοπικό και περιοχικό έλεγχο της νόσος καθώς και την αποφυγή του κινδύνου διασποράς της.
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο στη θεραπεία κάποιων ασθενών με καρκίνο επινεφριδίων διαδραματίζει και η συμπληρωματική θεραπεία υπό τη μορφή της χημειοθεραπείας, η οποία δύναται να χορηγηθεί προεγχειρητικά ή ύστερα από την χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος επινεφριδίου και τη βιοψία του.