Μηροκήλη: Σύγχρονη Λαπαροσκοπική Θεραπεία!
Η μηροκήλη είναι μία κήλη που παρουσιάζεται στο κοιλιακό τοίχωμα και πιο συγκεκριμένα στο ανώτερο τμήμα του μηρού, κάτω από το επίπεδο του βουβωνικού συνδέσμου.
Όσον αφορά στη συχνότητά της, η μηροκήλη αποτελεί την δεύτερη πιο συνηθισμένη κήλη της βουβωνικής περιοχής, ενώ χαρακτηριστικά παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε σύγκριση με τους άνδρες.
Παρά, τη συχνότερη εμφάνισή της στις γυναίκες, η βουβωνοκήλη παραμένει, ωστόσο, η συχνότερη κήλη της βουβωνικής περιοχής και στα δύο φύλα, ανεξάρτητα από την ηλικία.
Ποια αίτια προκαλούν την μηροκήλη;
Η μηροκήλη εμφανίζεται συνηθέστερα σε ανθρώπους των οποίων η εργασία και ο τρόπος ζωής τους ή άλλα θέματα υγείας προδιαθέτουν στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, που με τη σειρά της συμβάλλει σταδιακά στην εξώθηση των σπλάγχνων διαμέσου κάποιου ευένδοτου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος, το οποίο στην περίπτωση της μηροκήλης είναι ο μηριαίος δακτύλιος.
Στους παράγοντες, λοιπόν, που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση και συνεπώς τις πιθανότητες εμφάνισης της μηροκήλης περιλαμβάνονται:
- Το γυναικείο φύλο
- Η προχωρημένη ηλικία (> 70 ετών)
- Το ιστορικό μηροκήλης σε Α’ βαθμού συγγενείς
- Η χρόνια δυσκοιλιότητα
- Ο χρόνιος βήχας και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
- Η εγκυμοσύνη
- Το κάπνισμα
- Η βαριά χειρωνακτική εργασία
- Το ιστορικό μηροκήλης στην αντίθετη πλευρά.
Ποια συμπτώματα προκαλεί;
Την ύπαρξη μίας μηροκήλης θα την αντιληφθούμε από τα συμπτώματά της, με την διόγκωση στο ανώτερο τμήμα του μηρού να αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα που παρατηρούν οι ίδιοι οι ασθενείς, η οποία επιδεινώνεται κατά τον βήχα ή την άρση κάποιου βάρους.
Πέραν, εντούτοις, της διόγκωσης, η μηροκήλη προκαλεί και άλλα συμπτώματα, στα οποία συγκαταλέγονται ο πόνος και η δυσφορία στην περιοχή, ενώ σε κάποιους ασθενείς ενδέχεται να εμφανισθεί και πονος στην κοιλια.
Ποιους κινδύνους κρύβει η ομφαλοκήλη;
Η μηροκήλη κρύβει συγκεκριμένους κινδύνους, οι οποίοι οφείλονται στον στενό αυχένα της και περιλαμβάνουν:
- την αδυναμία επιστροφής των περιεχομένων σπλάχνων εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας (μη ανατασσόμενη μηροκήλη), και
- την περίσφιξη της μηροκήλης (περισφιγμένη μηροκήλη), η οποία αποτελεί μία εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση, καθώς επαπειλεί τη βιωσιμότητα των περιεχομένων σπλάχνων.
Ποια μορφή θεραπείας υπάρχει για την μηροκήλη;
Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική μορφή θεραπείας για την μηροκήλη, διότι το γενεσιουργό αίτιο είναι ένα ανατομικό έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος στη βουβωνική χώρα, το οποίο μόνο χειρουργικά μπορεί να αποκατασταθεί.
Εξαιρετικά κρίσιμη για την οριστική θεραπεία της μηροκήλης είναι η αποκατάσταση του ελλείμματος στο κοιλιακό τοίχωμα με εφαρμογή μεθόδων που δεν προκαλούν τάση στους ιστούς, εκ των οποίων η τοποθέτηση πλέγματος συνιστά την ιδανική μέθοδο θεραπείας της μηροκήλης χωρίς τάση.
Στις μέρες μας, η χειρουργική θεραπεία μηροκήλης πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά, με τη λαπαροσκοπική τεχνική να πλεονεκτεί της παραδοσιακής ανοικτής μεθόδου όσον αφορά στον μετεγχειρητικό πόνο, συνιστώντας πλέον την προτιμώμενη μέθοδο στην πλειονότητα των ασθενών.