Αιμορροΐδες και Αιμορραγία – Συμπτώματα & Θεραπεία

Αιμορροΐδες και Αιμορραγία

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα. Αλλά τι ακριβώς είναι οι αιμορροΐδες; Πρόκειται για ένα δίκτυο αγγείων, περιλαμβανομένων αρτηριών και φλεβών, που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού. Αυτά τα αγγεία “στηρίζονται” σε έναν σκελετό από κολλαγόνο (ινοελαστικό ιστό) και λείες μυϊκές ίνες.

Φυσιολογικά, οι αιμορροΐδες υπάρχουν στον οργανισμό σε ένα μέγεθος που τους επιτρέπει να λειτουργούν ως είδος “εσωτερικών μαξιλαριών” στην περιοχή του πρωκτού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο βασικά λειτουργικά ρόλους:

 1. Προστασία του βλεννογόνου του ορθού κατά τη διέλευση των κοπράνων.
 2. Συμμετοχή στην εγκράτεια των αερίων και των κοπράνων, σε συνδυασμό με τους μυικούς σφιγκτήρες του πρωκτού.

Κάθε φορά που οι αιμορροΐδες διογκώνονται και υπερβαίνουν το φυσιολογικό μέγεθος τους, αυτή η κατάσταση ονομάζεται αιμορροϊδοπάθεια και είναι παθολογική.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι αιμορροΐδες μπορούν να περιλαμβάνουν:

 1. Αιμορραγία από τις αιμορροΐδες και το γαστρεντερικό: Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα των αιμορροΐδων, καθώς μπορεί να προκύψει αιμόρραγος κατά τη διάρκεια της κεντρικής αφόδευσης ή μετά από αυτήν.
 2. Αίσθημα βάρους στην περιοχή του πρωκτού: Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα βάρους ή πίεσης στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.
 3. Πρόπτωση (εξωτερικευτικές) αιμορροΐδες: Αυτό συμβαίνει όταν οι αιμορροΐδες προεξέχουν από τον πρωκτό και μπορούν να είναι ορατές ή αισθητές στον ασθενή.
 4. Ψηλαφητό μόρφωμα στην περιοχή του πρωκτού: Οι αιμορροΐδες μπορούν να δημιουργήσουν μια ψηλαφητή μάζα στην περιοχή του πρωκτού, η οποία μπορεί να είναι ευαίσθητη ή πονετική.
 5. Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού: Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν κνησμό ή δυσφορία στην περιοχή του πρωκτού.
Διαβάστε  Δεϋδροεπιανδροστερόνη Θειική (DHEA-S)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι συχνά ένα από τα πρώτα συμπτώματα και μπορεί να ανησυχήσει τον ασθενή, καθώς η αιμορροΐδοπάθεια διαγιγνώσκεται συνήθως μέσω αυτού του συμπτώματος.

Η αιμορραγία που προκαλείται από τις αιμορροΐδες δεν συνοδεύεται από αίσθημα πόνου κατά τη διάρκεια της κεντρής διαδικασίας, σε αντίθεση με άλλες παθήσεις του πρωκτού που επίσης μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία, αλλά εκείνες συνοδεύονται από έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (π.χ. ραγάδα του πρωκτού).

Αιμορροΐδες και Αίμα: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Δεν πρέπει να περιορίσουμε την παρουσία αιμορροΐδων στην περιοχή του πρωκτού και την εμφάνιση αιμορραγίας από αυτές αποκλειστικά στις αιμορροΐδες, χωρίς να εξετάσουμε περαιτέρω.

Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η παράλειψη εξετάσεων για τις υπόλοιπες πιθανές αιτίες αιμορραγίας από τον πρωκτό μπορεί να καθυστερήσει τον εντοπισμό άλλων πολύ σοβαρών παθήσεων που ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγία στα κόπρανα, όπως:

 • Καρκίνος του παχέος εντέρου
 • Καρκίνος του ορθού

Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας ο κάθε ασθενής που υποφέρει από αιμορροΐδες και παρουσιάζει αιμορραγία να υποβληθεί σε ολική κολονοσκόπηση, ακόμη και αν η αιμορραγία φαίνεται να οφείλεται στις αιμορροΐδες, με σκοπό να αποκλειστούν άλλες αιτίες αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων που προκαλούν αιμορραγία πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα εξής:

 1. Το μέγεθος και η σοβαρότητα των αιμορροΐδων.
 2. Το μέγεθος και η συχνότητα των αιμορραγιών.

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων που προκαλούν αιμορραγία:

Συντηρητική Αντιμετώπιση: Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή αντιμετώπιση της αιμορραγίας και περιλαμβάνει τα εξής:

 • Διατροφικές αλλαγές: Η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.
 • Αποφυγή καρυκευμάτων και μπαχαρικών στα φαγητά, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την ερεθισμένη περιοχή.
 • Αλλαγές στις συνήθειες στην τουαλέτα, περιλαμβάνοντας την αποφυγή μακράς παραμονής στη λεκάνη και το ξέπλυμα της περιοχής με χλιαρό ή κρύο νερό.
 • Χρήση υπακτικών φαρμάκων σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας.
 • Χρήση τοπικών κρεμών που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και τον κνησμό.
 • Φλεβοτονικά φάρμακα που βοηθούν στην ενίσχυση των φλεβών και τη μείωση της φλεβικής πίεσης.
Διαβάστε  Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με λεβοθυροξίνη

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπου η αιμορραγία είναι έντονη και δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική αντιμετώπιση, μπορεί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αιμορροΐδων. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η συμβουλή ενός γιατρού για την κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αιμορραγίας που προκαλείται από τις αιμορροΐδες βασίζεται στην χρήση των πιο σύγχρονων και ανώδυνων μεθόδων θεραπείας, που περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση στις αιμορροΐδες.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας Laser για τη θεραπεία των αιμορροΐδων αντιπροσωπεύει την σύγχρονη, ασφαλή και ανώδυνη λύση για το πρόβλημα αυτό, χωρίς την ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις με αναιμία.

Η διαδικασία του καυτηριασμού των αιμορροΐδων με Laser περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τρύπας γύρω από την αιμορροΐδα, μέσα από την οποία εισάγεται μια εξαιρετικά εύκαμπτη ίνα Laser. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στον καυτηριασμό και τη συρρίκνωση των αιμορροΐδων.

Οι πλεονεκτήματα της θεραπείας των αιμορροΐδων με Laser είναι πολλά και περιλαμβάνουν:

 1. Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και της αιμορραγίας που συνδέεται με αυτές.
 2. Την απουσία μετεγχειρητικού πόνου.
 3. Την γρήγορη ανάρρωση των ασθενών, που μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι και στην καθημερινή τους ζωή εντός λίγων ωρών.
 4. Την απουσία σημαντικών μετεγχειρητικών αλλαγών στο τραύμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *